Ce poti face in vacanta? Jocurile copilariei: Baba oarba, Lapte gros, De-a v-ati ascunselea sau sotron

Categorie COPII|Viata ta
|

Chiar daca nu esti conectat la internet sau nu poti fi online tot timpul, poti alege oricand unul sau mai multe jocuri pe care le poti juca cu prietenii tai afara! Desi aceste jocuri au fost jucate de catre parintii tai atunci cand au fost si ei copii, ele nu vor tine cont daca traiesti in mediul rural sau urban.

Baba oarba. Este un joc adresat copiilor cu varsta peste 5 ani si pentru ca el sa fie interactiv trebuie jucat de mai mult de 3 jucatori. Jocul se poate juca oriunde, chiar si intr-un spatiu inchis.  Cum se joaca: este delimitat un spatiu de joc din care copiii nu au voie sa iasa. Cine iese afara din acest spatiu devine automat Baba oarba. Copiii se aseaza in cerc, iar unul dintre ei este ales pentru a fi Baba oarba. Baba oarba este legat la ochi cu o esarfa si trebuie sa ii prinda pe ceilalti. Daca „Baba oarba” ghiceste cine este copilul prins, acela este legat la ochi si preia rolul.

 

Lapte gros. Este un joc care se adreseaza copiilor cu varsta peste 7 ani si poate fi jucat de minim 5 jucatori.  Cum se joaca: Lapte gros este un joc pe echipe. Unul dintre cei cinci jucatori va fi desemnat arbitru, iar restul jucatorilor se vor imparti in doua echipe egale. Dupa ce se va stabili ordinea de joc una din echipe se va aseza astfel: primul jucator, aplecat, cu capul in mainile arbitrului. Urmatorul jucator, aplecat, in spatele primului jucator, cu capul intre picioarele lui. Ordinea se repeta, pana cand toti jucatorii echipei s-au asezat unul in spatele celuilalt. Jucatorii celeilalte echipe trebuie sa sara, pe rand, in spatele echipei asezate aplecat. De fiecare data cand cineva sare, trebuie sa strige „Lapte gros!”. Jucatorii care au sarit, trebuie sa ramana in pozitia in care au aterizat. Dupa ce toti jucatorii echipei 2 au sarit in spatele echipei 1, primul care a sarit trebuie sa arate arbitrului un numar de la 1 la 5, iar echipa 1 trebuie sa  ghiceasca numarul aratat arbitrului.

 

De-a v-ati ascunselea. Este un joc adresat copiilor cu varsta mai mare de 5 ani si poate fi jucat de un numar de peste 3 copii, cu cat mai multi, cu atat mai bine. Este indicat sa fie jucat in parcuri, unde exista locuri dupa care sa te poti ascunde. Cum se joaca: unul din jucatori sta cu ochii acoperiti de maini si numara, pana la un numar ales de comun acord. In tot acest timp, ceilalti copii se ascund. Dupa ce termina de numarat, acesta spune „Cine nu-i gata il iau cu lopata” si porneste in cautarea copiilor. Cand gaseste sau doar recunoaste pe cineva ascuns, acesta trebuie sa se intoarca repede spre locul unde a numarat pentru a-l „scuipa”, adica rosteste numele celui pe care l-a vazut. Totusi, cel care este vazut trebuie sa alerge si el spre acel loc si, daca ajunge inaintea celui care a numarat, scapa. Dupa ce sunt descoperiti toti, tura viitoare numara cel care a fost prins primul. Insa, exista si acea situatie cand „ultimul (n.r. – jucator ramas ascuns) salveaza turma”, adica ajunge la locul numararii inaintea celui care cauta copiii. In acest caz, cel care a numarat in acel joc mai numara o data.

 

Sotron. Este unul dintre cel mai indragite jocuri ale copilariei si este jucat mai ales de fete.  In general, sotronul are forma unui om, cu sapte sau opt casute numerotate. Cum se joaca: participantii trebuie sa arunce cu o piatra in fiecare dintre casute incepand cu casuta 1, sa parcurga fiecare casuta intr-un picior pentru a recupera piatra si sa se intoarca fara a atinge vreo margine a casutelor, dupa care sa o arunce catre o casuta pe care se afla un numar superior. In cazul in care atinge o linie, vine randul altui jucator. Castiga cine reuseste primul sa arunce piatra in toate casutele si sa ajunga la start.

 

Daca ai intrebari, discuta cu un adult de incredere sau suna la 116111 sau scrie-ne la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro