Despre body shaming – efecte și modalități de gestionare

Esti copil / adolescent|Traieste sanatos
|

Conceptul de body shaming implică umilirea unei persoane prin intermediul comentariilor inadecvate cu privire la dimensiunea sau forma corpului acesteia. Acest tip de critică poate fi adresată altora sau propriei persoane. S-ar putea să te simți nemulțumit/ă de greutatea ta sau de cum arată corpul tău și să te judeci cu asprime.

Rețelele de socializare pun adesea accentul pe aspectul fizic și facilitează postarea de comentarii dureroase la adresa altor persoane. Mesajul general este adesea unul conform căruia ar trebui să te străduiești pentru corpul perfect și să găsești modalități de a-ți ascunde defectele, iar acest lucru poate avea o influență negativă imensă asupra imaginii de sine.

Efecte

Tulburări de alimentație. A avea o imagine corporală negativă este unul dintre principalii factori pentru dezvoltarea tulburărilor de alimentație, cum ar fi anorexia sau bulimia.

Tulburare dismorfică corporală (BDD). Experimentarea fenomenului body shaming poate interfera cu imaginea de sine și te poate face să te simți extrem de conștient de sine. Acest lucru poate escalada în tulburare dismorfică corporală, în care devi obsedat/ă de un defect de aspect perceput care poate crea comportamente repetate de evitare.

Practicarea exercițiilor fizice în exces. A fi activ fizic este în mod normal unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru sănătatea și bunăstarea ta. Cu toate acestea, dacă devine o dependență și te angajezi în exerciții fizice compulsive, poate duce la oboseală persistentă, răni și susceptibilitate la boli sau poate declanșa anxietate, depresie sau iritabilitate.

Anxietate și depresie. Body shaming poate declanșa sau agrava simptomele existente de anxietate și depresie. A auzi comentarii critice despre aspectul tău poate fi, de asemenea, umilitor, îți sporește nesiguranța și îți poate afecta stima de sine. În consecință, s-ar putea să te angajezi într-o discuție negativă cu sine în timp ce interiorizezi aceste sentimente de inutilitate.

Probleme de sănătate fizică. În loc să fie un factor motivant pentru pierderea în greutate, body shaming are de fapt efectul opus.

Modalități de gestionare

Opusului conceptului de body shaming îl reprezintă conceptul de body positivity…o călătorie continuă către acceptarea de sine și a celorlalți. Este nevoie de răbdare și practică pentru a modifica credințele culturale de lungă durată și pentru a învăța autocompasiunea. Nu poți controla ceea ce spun sau fac alții, dar poți să-ți schimbi gândirea de tip totul sau nimic și să începi să te vezi pe tine într-un mod pozitiv.

Iată ce poți face:

  • Cultivă iubirea de sine.
  • Înlocuiește limbajul negativ la adresa propriei persoane cu unul pozitiv.
  • Gestionează-ți timpul petrecut pe rețelele sociale.
  • Fii prieten cu mâncarea.
  • Ia legătura cu cineva în care ai încredere pentru îndrumare și sprijin.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

la telefon: 116 111 (fără prefix), oferit gratuit de Orange Romania Communications din rețelele de telefonie fixă și mobilă Orange, Telekom și Vodafone, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.

pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.