Fenomenul GASLIGHTING în relația cu copilul – cum se manifestă?

Esti parinte / cadru didactic|Relatia cu copilul
|

Gaslighting este adesea considerată o formă subtilă de manipulare care determină persoana căreia i se adresează mesajul să-și pună la îndoială propria realitate. De exemplu, când copilul cade și își julește genunchiul, suntem tentați să spunem „Ești OK!” probabil cu intenția de a-l împiedica să plângă și de a-l asigura că este doar o mică zgârietură. Dar, de asemenea, poate fi o formă subtilă de gaslighting dacă nu recunoaștem niciodată că genunchiul copilului  ustură și doare și că este în regulă să plângă.

Chiar și comentariile aparent inofensive precum „Vei fi bine”, „Acesta nu este sfârșitul lumii” și „Asta este…”, transmit copiilor un mesaj că sentimentele lor nu sunt corecte sau că sunt prea intense. Și dacă se întâmplă destul de des, în cele din urmă copiii pot începe să-și ascundă sentimentele sau să pretindă că totul este în regulă atunci când nu este. De asemenea, încep să se îndoiască de intuiția lor și își pot pierde sentimentul de securitate și încrederea în sine.

De ce apare gaslighting-ul în relația părinte-copil?

În relațiile părinte-copil, gaslighting-ul poate fi subtil și dificil de detectat. La urma urmei, vorbim despre un dezechilibru natural de putere care există deja între părinți și copii. În consecință, toți părinții sunt susceptibili la gaslighting, mai ales dacă nu știu că ceea ce fac ar putea fi dăunător.

Semne ale gaslighting-ului:

Punerea la îndoială a amintirilor

Este important să înțelegem că doi oameni pot avea amintiri total diferite legate de același eveniment. Când contestați, puneți la îndoială sau discreditați amintirile copilului dvs., aceasta ar putea fi o formă de gaslighting.

Minimizarea sentimentelor

Sentimentele și emoțiile sunt reale și valide, chiar dacă produc disconfort sau par exagerate. În consecință, dacă minimizezi sentimentele copilului tău, îi spui că ceea ce simte nu este real și aceasta este o formă de gaslighting.

Competiția

Uneori, părinții se simt nesiguri sau doresc să fie recunoscuți pentru abilitățile lor. Dar, când vine vorba de copii, este foarte nesănătos să te pui într-o situație în care încerci să concurezi cu acesta.

A face comparații

Nimic nu este mai dureros pentru un copil decât să fie comparat cu un alt copil. A face comparații între oameni nu este niciodată un lucru pozitiv, de aceea acest comportament trebuie evitat. Chiar și comparațiile care par inofensive pot fi dăunătoare.

Minimizarea succesului

Dacă sunteți un părinte care nu este niciodată mulțumit de realizările copilului, atunci probabil că practicați gaslighting-ul. Este important să sărbătorim succesele copilului și să recunoaștem munca pe care o depune pentru a-și atinge obiectivele.

Crearea îndoielilor

Când puneți la îndoială gândurile, sentimentele și convingerile copilului dvs., creați îndoială că poate vedea lucrurile clar sau că înțelege lumea din jurul său. Semănatul îndoielii în viața copilului dumneavoastră dăunează încrederii în sine și poate produce nesiguranță.

Proiectarea problemelor

A da vina pe copii pentru problemele dvs. – chiar și atunci când comportamentul lor crește nivelul dvs. de stres – nu este niciodată sănătos. Este important ca părinții să își asume responsabilitatea pentru propriile sentimente și probleme și să nu dea vina pe nimeni altcineva, cu atât mai puțin pe copiii lor.

Promovarea izolarării

Uneori, părinților le este greu să-și lase copiii să crească sau să le permită să aibă o anumită autonomie / independență. Drept urmare, le vor restricționa timpul cu prietenii și le vor submina relațiile într-un efort de a-i ține acasă. În cele din urmă, acest lucru este dăunător copiilor, deoarece îi izolează de semenii lor.

În partea a II-a a acestui material vom analiza modalități de a evita gaslighting-ul în relația părinte-copil.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

la telefon: 116 111 (fără prefix), oferit gratuit de Orange Romania Communications din rețelele de telefonie fixă și mobilă Orange, Telekom și Vodafone, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.

pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.