Sa ne cunoastem mai bine tara. Locuri fascinante de vizitat in Maramures – partea a II-a

Asa cum deja stim, tara noastra abunda in resurse turistice ce au puterea sa iti taie respiratia.
Dupa ce am descoperit locurile minunate din Banat, continuam cu o alta zona a tarii – Maramures. Daca nu l-ati vizitat inca, merita sa va indrepti atentia catre aceasta zona si cu siguranta nu veti regreta alegerea facuta.

Cand spunem Maramures, ne gandim la celebra Mocanita, care isi croieste drum printre munti, pe valea raului Vaser, o zona cu adevarat salbatica. Stiai ca Mocanita a fost construita in anul 1930 si functioneaza si acum pe aburi, fiind alimentata cu foc de lemne si apa?

Un alt obiectiv turistic pe care trebuie sa-l vizitati, daca ajungeti in Maramures, este Cimitirul Vesel de la Sapanta. Este un loc unic in lume, vizitat de turisti de pe tot globul. Numele cimitirului vine de la multitudinea de cruci multicolore si de la poeziile satirice si epitafele care sunt inscriptionate pe cruci.

Insa, sunt si alte locuri minunate pe care trebuie sa le vizitati, daca ajungeti in aceasta zona, precum:

Cascada Cailor – este situata in apropiere de statiunea turistica Borsa, in partea de NE a Muntilor Rodnei. Se afla la o altitudine de 1300 m, iar caderea de apa este de 90 de metri.

Lacul Albastru – se afla in partea central vestica a judetului Maramures si cea nord-vestica a orasului Baia Sprie, la o altitudine de 530 m, la poalele Muntilor Gutai.
Este un lac artificial, care s-a format in anul 1920, prin prabusirea unei vechi galerii de mina. De asemenea, este unicat in Europa datorita felului in care s-a format, dar si datorita unei proprietati pe care acesta o are, schimbandu-si culoarea in functie de anotimp, de pozitia soarelui sau de temperatura apei. Primavara lacul are culoarea albastru deschis si albastru inchis, vara, cand este mai cald, are culoarea verde inchis si uneori cu reflexe de smarald, iar toamna acesta devine verde inchis si uneori maro.

Muzeul Satului Maramuresan din Sighetul Marmatiei – cuprinde peste 30 de gospodarii, unele mobilate complet cu piese originale.

Muzeul de mineralogie din Baia Mare – a fost infiintat in anul 1989 si este cel mai vast muzeu regional din Europa. Aici veti descoperi o colectie impresionanta de minerale, fosile si roci – unele dintre ele unice in lume.

Valea Izei – Barsana – aici te asteapta un tinut de poveste. Pe valea Izei, pe langa peisajele pitoresti, puteti admira localitatile de pe firul vaii, fiecare cu un specific maramuresan autentic, cu porti sculptate, biserici din lemn si, nu in ultimul rand, nelipsitul port popular. Iar, daca v-ati propus sa vizitati Valea Izei va sugeram sa vizitati si Manastirea Barsana.

Acestea sunt doar o parte din obiectivele turistice pe care le puteti vizita in Maramures, aceasta regiune unica, care si-a pastrat frumusetea si traditiile de odinioara.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.