Desenele animate – cum influențează dezvoltarea copilului? – partea I

Categorie PARINTI|Siguranta
|

Desenele animate ocupă un loc important în viața fiecărui copil. De la apariția filmelor de desene animate în urmă cu peste un secol, mai multe generații de copii au crescut urmărind filme de animație.

Cu toate acestea, desenele animate pot avea atât efecte pozitive, cât și negative asupra dezvoltării cognitive și a comportamentului unui copil.

Așadar, vă propunem un articol în cadrul căruia să analizăm aceste efecte ale expunerii la conținutul desenelor animate.

Efectele pozitive ale expunerii la desene animate:

1.Sprijină copiii în procesul de învățare

Desenele animate îi pot ajuta pe copii să înceapă din timp procesul de învățare. Influența pozitivă a desenelor animate asupra copiilor poate fi văzută în special în cazul animațiilor educaționale, care transmit informații legate de diverse forme, numere și culori.

Astfel de desene animate pot învăța copiilor lucruri de bază într-un mod distractiv și interactiv, făcând astfel învățarea să fie o activitate plăcută.

2.Ajută la dezvoltarea cognitivă

Vizionarea desenelor animate poate ajuta la dezvoltarea abilităților cognitive ale copilului dumneavoastră. Astfel, acest obicei poate stimula dezvoltarea unor abilități de logică și raționament, procesare vizuală / auditivă, precum și atenție susținută și selectivă.

3.Contribuie la dezvoltarea limbajului verbal

Desenele animate pot expune copiii la diverse limbi străine, ajutându-i astfel în dezvoltarea abilităților lor lingvistice. Dacă urmăresc desene animate în limba maternă, aceștia își pot îmbunătăți pronunția și vocabularul.

4.Stimulează creativitatea

Vizionarea desenelor animate ajută la stimularea imaginației și creativității copiilor. Acestea pot reprezenta o sursă de inspirație pentru copilul dumneavoastră, inclusiv în mediul școlar (ex: literatură, desen etc.).

5.Promovează râsul și diminuează stresul

Copiii găsesc desenele animate amuzante, iar râsul contribuie la diminuarea stresului, crește imunitatea și stimulează eliberarea de endorfine – responsabile pentru starea de bine.

6.Copiii pot afla informații noi și utile

Vizionarea desenelor animate reprezintă o modalitate excelentă de a-i învăța pe copii despre obiceiurile locale, tradiții, istorie și mitologie.

 

Efectele negative ale expunerii la desene animate:

1.Încurajează violența

Vizionarea unor desene animate care prezintă acte de violență poate încuraja copiii să devină violenți în viața reală. De asemenea, copiii ar putea crede că nimeni nu este rănit, sau nu simte durere, deoarece în desenele animate, personajele nu au de suferit în urma unor acte de violență / accident.

2.Promovează un comportament opoziționist și lipsa de empatie

Există numeroase desene animate care prezintă personaje ce manifestă un comportament nepoliticos, sau neascultător în relație cu persoanele de referință. Copiii pot imita acest comportament și își pot provoca părinții, sau profesorii atunci când sunt disciplinați pentru un comportament inadecvat.

3.Promovează utilizarea unui limbaj nepotrivit

Unele desene animate includ un limbaj care nu este potrivit pentru copii. Copiii sunt impresionabili și pot începe să folosească un limbaj inadecvat, pe care îl extind în interacțiunile din viața reală.

4.Încurajează comportamentul antisocial

Există mai multe desene animate care încurajează comportamentul antisocial și transmit mesaje greșite copiilor. De asemenea, există și desene animate care conțin scene cu caracter licențios, sau cu tentă sexuală – inadecvate vârstei cronologice și nivelului de înțelegere.

5.Afectează sănătatea copilului, ca urmare a stilului de viață sedentar

Prea multe ore de ședere în fața ecranului vizionând desene animate poate provoca mai multe probleme de sănătate din cauza inactivității și a stilului de viață sedentar. Acestea includ obezitatea, problemele de vedere și deficiențele nutriționale datorate obiceiurilor alimentare nepotrivite.

6.Promovează modele de rol negative

De multe ori, copiii își idealizează personajele preferate din desene animate și îi imită, sau aspiră să fie ca acestea. Adesea, obiectul admirației lor ar putea fi un model de rol înșelător care încurajează obiceiurile greșite, sau afișează un comportament insensibil față de semeni.

Acest tip de impact al desenelor animate asupra dezvoltării copiilor poate duce adesea la consecințe negative pe termen scurt, mediu și lung.

În partea a II-a a acestui articol vom discuta despre cum puteți gestiona aceste efecte negative ale expunerii la desene animate, în calitate de părinți, precum și ce mesaje ar fi indicat să le transmiteți copiilor dumneavoastră.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.