Impactul divorțului asupra copiilor

Esti parinte / cadru didactic|Relatia cu copilul
|

Divorțul părinților are întotdeauna un impact emoțional asupra copiilor, însă trăirile și reacțiile acestora depind de anumiți factori precum: vârsta lor la momentul separării, explicațiile primite, continuarea relației cu ambii părinți, înțelegeri sau neînțelegeri între părinți, intervenția altor adulti, etc.

Impactul divorțului asupra copiilor în funcție de vârstă:

Bebelușii și copiii mici – Bebelușii pot simți emotiile pe care le transmit mamele, care sunt diferite în funcție de circumstanțele pe care le trăiesc. Aceștia pot să plângă mai des sau să fie mai iritabili dacă percep o emoție negativă.

În cazul copiilor sub trei ani, divorțul va avea în mare parte efectul de a le perturba viața și rutina. Cu toate acestea, în acest stadiu ei sunt deja capabili să surprindă schimbările care apar în starea emoțională a părinților și, bineînțeles, să observe absența unuia dintre părinți. Astfel, copiii pot prezenta întârziere sau regresie în dezvoltare, iritabilitate crescută și dificultăți de somn.

Preșcolarii și copiii de vârstă școlară – La această vârstă copiii sunt egocentrici și vor interioriza adesea conflictele familiale, crezând că ei sunt responsabili pentru separarea părinților. De asemenea, au tendința de a dezvolta multe temeri, precum teama de a fi singuri sau că părinții nu îi mai iubesc. De multe ori, aceștia continuă să își facă iluzii că părinții se vor împăca, însă atunci cand constată că acest lucru nu se întâmplă, se pot simți profund dezamăgiți, frustrați sau furioși.

Unii copii își pot exprima disconfortul prin comportamente regresive, adică își pierd unele dintre abilitățile pe care le-au dobândit, mai ales la nivel emoțional. Alții, din contră,  pot părea puternici, dar de fapt le este teamă să-și exprime sentimentele pentru a nu-i îngrijora și mai mult pe părinți.

Adolescenții – După perioada pubertății se dezvoltă gândirea critică, iar adolescenții adesea acceptă și înțeleg divorțul părinților.

Adolescența este o etapă complicată în care tinerii își caută propria identitate, dar au nevoie și de sprijinul părinților. Divorțul complică acest proces psihologic, deoarece generează nesiguranță adolescentilor, care pot răspunde într-o manieră negativă, respectiv prin contestarea limitelor sau căutând sprijin în grupul de covârstnici. Mai pot încerca, de asemenea, să acționeze drept confidenți sau să-și protejeze părinții.

Atunci cand divorțul nu este gestionar corect, este posibil ca aceștia să dea vina pe unul dintre părinți, să experimenteze rebeliunea sau, mult mai grav, să recurgă la comportamente de risc.

Ce îi puteți spune copilului despre separare sau divorț?

  1. Planificați modul în care îl veți informa. Dacă este posibil, cel mai bine este ca ambii părinți sa fie prezenți. Luați în considerare vârsta copilului atunci când decideți ce să îi spuneți și cel mai important aspect, fiți sinceri cu el.
  2. Asigurați-vă copilul că îl iubiți și că împreună veți continua să aveți grijă de el, indiferent de părintele alături de care va locui.
  3. Comunicați-i clar copilului că nu este responsabil pentru divorț. Este important să îi explicați că aceasta este o problemă a adulților și că nu poate face nimic pentru a o evita.
  4. Încurajați copilul să vorbească deschis despre sentimentele sale, iar atunci când face acest lucru ascultați-l cu atenție și încercați să nu îl întrerupeți. Dacă întâmpină dificultăți în a-și exprima sentimentele, aveti răbdare cu el. Poate fi dificil, dar este important să-l lăsați să-și exprime temerile și preocupările cu onestitate. De asemenea, răspundeți la întrebările lui cât mai sincer posibil.
  5. Nu discutați cu copilul despre greșelile sau problemele celuilalt părinte și nu vă lansați în discuții contradictorii în fața copilului.

Divorțul este o acțiune a adulților, însă efectele acestuia pot avea un impact de lungă durată asupra copiilor și pot afecta viitoarele lor relații. De aceea, este esențial să le oferiți copiilor atenție maximă și toate explicațiile de care au nevoie pe parcursul întregului proces de separare.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

la telefon: 116 111 (fără prefix), oferit gratuit de Orange Romania Communications din rețelele de telefonie fixă și mobilă Orange, Telekom și Vodafone, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.

pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.