Impunerea limitelor

Categorie PARINTI|Relatia cu copilul
|

Stabilirea limitelor pentru copii reprezinta un ghid de comportament, ce ii este permis copilului, chiar si atunci cand nu exista o regula oficiala. Deoarece nu putem stabili reguli privind fiecare comportament al copilului, limitele sunt situationale si faciliteaza o buna colaborare cu copilul.

Stabilirea limitelor poate fi dificila din mai multe motive. Uneori, ca parinti ne putem simti vinovati atunci cand spunem „nu” sau corectam un comportament situational, ori dorim sa evitam o criza care va izbucni cu siguranta atunci cand unui copil i se impune o limita. Si desigur, mai apare problema in care partenerii nu sunt intotdeauna de acord cu privire la limitele care trebuie stabilite copilului.

Daca ne dorim copii responsabili si disciplinati, este indicat sa le oferim copiilor sansa de a face alegeri si de a-i ajuta la constientizarea faptului ca exista limite. Stabilirea unor limite clare si eficiente la o varsta frageda sustine dezvoltarea emotionala a copilului. De exemplu, stabilirea limitelor ii invata abilitati de autodisciplina. Cand ii spuneti copilului „E timpul sa opresti jocul video si sa iti faci temele”, il invatati faptul ca exista momentele de joaca si momentele de studiu. Chiar daca jocurile pot fi mai distractive, este important sa fie responsabil. Scopul final este ca cei mici sa invete sa-si gestioneze toate responsabilitatile cum ar fi temele, sarcinile si sa aiba grija de corpul lor, fara sa le readucem aminte fiecare lucru.

Incurajati copiii sa-si stabilieasca propriile limite si acordati-le timp sa asimileze si sa reflecteze la modele comportamentale care pot fi daunatoare atat pentru ei cat si pentru ceilalti, dar si sa-i ajute sa se dezvolte emotional.

Iata cateva sugestii:

– Un exemplu de raspuns la situatie agresiva: „Daca cineva te-ar fi lovit in cap asa cum l-ai lovit tu pe Andrei, ti-ar fi placut? La fel nici lui Andrei nu i-a placut si s-ar putea sa te loveasca si el la randul lui.”

– Cand doriti sa-l invatati o valoare pozitiva: „Si daca prietenul tau ar fi refuzat sa imparta jucariile cu tine, nu te-ai fi suparat? Hai sa nu-i suparam si pe altii si sa impartim jucariile! Asa le arati ca iti pasa si ca esti un prieten bun si darnic, nu-i asa? ”

– Cand doriti sa le acordati libertatea sa decida singuri: „Observ faptul ca optiunile sunt X, Y si Z. Voi fi aici in cazul in care ai nevoie de ajutor sau doresti sa ne consultam.”

– Atunci cand doriti sa-i invatati intrajutorarea: „Imi multumesc ca m-ai ajutat sa curat camera. Iti voi returna favorul ori de cate ori ai nevoie de al meu.”

– Atunci cand aveti un copil opozitionist si doriti sa-l invatati cum sa decida, in mod prudent, cand sa se opuna: „Hai sa facem o intelegere! Sa numaram intr-o zi de cate ori ne spunem NU unul celuilalt. Fiecare dintre noi putem spune doar de 3 ori NU intr-o zi si dupa aceea, trebuie sa ne ascultam. Esti de acord?”

Disciplinarea copiilor intr-o manieră calma si sigura, imediat ce obsevati un comportament nedorit, le insufla incredere si stabilitate copiilor. In cele din urma, copiii invata sa respecte limitele si se dezvolta in a fi persoane responsabile, disciplinate si capabile de autocontrol.

 

Puteti sa solicitati sprijinul nostru, scriindu-ne pe telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau sunand la  116 111.