NEWSLETTER 28 – Adolescența

Categorie PROFESORI|Problemele Copilului
|

Adolescența presupune manifestarea unui interes mai mare al copilului către exteriorul familiei sale, unde i se aprobă mai ușor tot felul de comportamente. Astfel, grupul de prieteni devine esența relațiilor lui interumane. Pentru a aparține grupului, adolescentul/a este dispus/ă să răspundă provocărilor membrilor grupului, încercând chiar să-și depășească limitele sau să spargă regulile. Apar trăiri intense, confuze uneori, de răzvrătire. Este perioada în care adolescenții își doresc să socializeze cât mai mult posibil, să exploreze și să simtă că pot lua decizii pentru sine.

Adolescenții își doresc ca părinții să aibă încredere în ei, în acțiunile lor și, mai ales, să înțeleagă nevoia lor de explorare și experimentare. Adolescenții nu-și doresc o relație de prietenie cu părinții lor, ci doresc ca relațiile părinților să îi inspire. Vă recomandăm un articol despre sentimentul de iubire din copilărie spre adolescență, respectiv percepția și impactul relațiilor părinților în alegerile adolescenților.

Sentimentul de iubire în perioada copilăriei și a adolescenței

Relația părinți – adolescenți poate fi dificilă sau nu în funcție de două aspecte importante: relaționarea și comunicarea. Modul în care părinții relaționează cu adolescenții este important din perspectiva alegerilor pe care cei din urmă le fac. Când stilul parental impune respectarea regulilor de către toți membrii familiei, respectul reciproc și încurajarea comportamentelor pozitive, explorarea adolescenților nu va consta în comportamente auto-distructive. Vă recomandăm un articol despre regulile părintelui modern.

Regulile parintelui modern

Comunicarea părinți – adolescenți este importantă în perioada adolescenței în luarea deciziilor. Cu cât grupul de prieteni aprobă comunicarea și comportamentul adolescentului, cu atât acesta va lua decizii ținând cont de influențele grupului. Vă recomandăm un articol despre modul de comunicare al părinților cu adolescenții, astfel încât relația să fie una mai puțin conflictuală.

Comunicarea cu adolescentii

O relație părinți – adolescenți bazată pe încredere, comunicare și relaționare democratice (= în care toți membrii familiei pot exprima ceea ce gândesc fără a fi judecați), vor permite părinților să ghideze copiii spre siguranța de sine. Vă recomandăm un articol despre cat calling = hărțuirea sexuală în spațiul public.

Cat calling. Cum le vorbim adolescenților despre hărțuirea sexuală în spațiul public

Echilibrul în relația părinți – adolescenți va permite implicarea altor adulți, respectiv cadrele didactice sau consilieri școlari în ghidarea adolescenților în ceea ce privește consilierea vocațională. Vă recomandăm un articol despre consilierea vocațională, respectiv tipurile de personalitate și meseriile / profesiile potrivite.

Consilierea vocațională. Modelul Holland

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.