Autor: Pîrva Dănuţ, psiholog
Cui se adresează:părinţi şi cadre didactice
Descriere:
Abandonul şcolar este o temă foarte actuală în mediul şcolar, în special în condițiile dificile din aceasta perioadă marcată de pandemie. Acest material se adresează în primul rand cadrelor didactice, dar și parinților. Cadrele didactice împreună cu părinții trebuie sa încerce să-i determine pe elevi să conştientizeze importanța şcolii, a terminării unui forme de învățământ.
Părăsirea timpurie a școlii este o problemă gravă pentru orice țară care trebuie să facă față acestui fenomen. Este rezultatul unui proces gradual de nonimplicare si dezangajare a elevilor de la școală datorită unor factori interdependenți care includ lipsa motivației, performanța scăzută a educației și comportamentul delincvent – adesea în legătură cu un context socio-economic dificil și cu anumite practici școlare (Eurydice Brief). Abandonul școlar este legat de șomaj, excluziune socială, sărăcie și sănătate precară. Există multe motive pentru care unii tineri renunță prematur la educație și formare: probleme personale sau familiale, dificultăți de învățare sau o situație socio-economică fragilă. Modul în care funcţionează sistemul educațional, climatul școlar și relațiile profesor-elev sunt, de asemenea, factori importanți.
ABANDONUL ȘCOLAR CAUZE ȘI EFECTE
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.