Vacanța de vară reprezintă momentul prielnic să ne relaxam și să ne încărcăm bateriile după finalizarea unui an școlar…aceasta este de asemenea însoțită și de un sentiment că timpul este infinit. Astfel, putem avea tendința de a ne pierde în scrolling pe social media, un mod nu foarte benefic de a ne petrece vacanța.
Studiile demonstrează faptul că derularea postărilor pe social media supraîncarcă creierul și îl predispune la un fel de paralizie care afectează sistemul motivațional și capacitatea de concentrare, obosește ochii și creează un sentiment de deconectare emoțională.
Astfel, îți propunem 20 de lucruri pe care le poți face pentru a lua o pauză de la verificarea feed-ului aplicațiilor de social media.
1.Fă-ți un ceai sau o limonadă
Este cunoscut faptul că atunci când consumi ceai, corpul se relaxează și te ajută să îți îmbunătățești sistemul imunitar. În aceeași măsură, limonada, bogată în vitamina C sprijină imunitatea, iar ambele sunt modalități bune de hidratare în zilele călduroase de vară.
2.Meditează
Rezervă-ți câteva minute pe zi pentru a practica meditația. Aceasta te ajută la managementul stresului, la a fi prezent, la reducerea emoțiilor negative, îmbunătățește concentrarea și capacitatea de a fi răbdător.
3.Privește pe geam
Oferă-i creierului tău o mică pauză – privitul pe geam ajută mintea să se deconecteze rapid de la sarcina precedentă, îmbunătățește atenția, memoria de lucru și creativitatea și te pune mai ușor în contact cu propriile emoții.
Totodată, este benefică pentru vedere – privește alternativ câteva secunde un obiect din depărtare, apoi unul din apropiere, pentru a antrena privirea.
4.Citește dintr-o carte sau dintr-un articol interesant de pe internet
Cititul are numeroase beneficii pentru minte și suflet. Astfel, citind regulat, contribui la prevenirea declinului cognitiv, la ameliorarea episoadelor depresive și îți îmbunătățești vocabularul. De asemenea, lectura contribuie la creșterea capacității de a empatiza cu ceilalți și îți prelungește viața; te ajută să ai un somn mai bun și reduce stresul. Totodată, studiile arată că persoanele care citesc des au un risc mai scăzut de apariție a bolii Alzheimer.
5.Relaxează-te câteva minute, fără să faci absolut nimic
Odihna este la fel de importantă ca exercițiile fizice și o dietă echilibrată. Faptul că petreci câteva minute în pat, fără să faci absolut nimic te poate relaxa și îți poate îmbunătăți starea de spirit. De asemenea, te energizează, astfel că, după odihnă, timpii de reacție vor fi mai rapizi, iar memoria mai bună.
6.Fă o plimbare prin cartier
Doar 30 de minute în fiecare zi pot crește rezistența sistemului cardiovascular, întări oasele, reduce excesul de grăsime corporală și crește puterea musculară și rezistența. Dacă timpul sau vremea nu îți permit să ieși la plimbare, adu-ți aminte că 250 de pași făcuți la fiecare oră reduc riscul de boli ale inimii și luptă împotriva sedentarismului.
7.Întinde-ți mușchii
Exercițiile de întindere a mușchilor influențează atât corpul, cât și mintea. De asemenea, acestea îmbunătățesc performanța activităților fizice și te ajută să ai articulații și mușchi sănătoși.
8.Discută cu un prieten față în față
Conversația reprezintă un puternic instrument de adaptare. Conectarea cu prietenii și cu familia reprezintă un mijloc de a avea grijă atât de tine cât și de ceilalți, reducând sentimentele de singurătate și izolare în situații stresante. Discuțiile față în față îmbunătățesc de asemenea relațiile interumane.
9.Sună pe cineva
Studiile arată că interacțiunea socială poate stimula capacitatea de a rezolva probleme. Discuțiile ca să te asiguri ce mai fac prietenii tăi printr-un apel, ajută totodată și la consolidarea unei relații mai profunde și a conversațiilor autentice în viitor.
10.Dansează
Dansul are nenumărate beneficii, dintre care putem enumera: îmbunătățirea tonusului muscular; ajută inima și plămânii; o mai bună coordonare și flexibilitate; creșterea energiei; ajută la o mai bună gestionare a stresului.
11.Dacă ai animale de companie, petrece timpul cu ele
Animalele de companie reduc stresul, anxietatea și oferă iubire necondiționată. De asemenea, joaca cu acestea ajută la reducerea tensiunii arteriale și sprijină sănătatea inimii. Prin urmare, jocul este mult mai benefic decât vizionarea filmulețelor cu pisici pe rețelele de socializare.
12.Fă un duș revigorant
În zilele călduroase de vară, este mereu binevenit un duș cu apă nu foarte fierbinte. Dușurile calmează sistemul nervos, reduc nivelul de stres și îmbunătățesc starea de spirit. Totodată, influențează în mod pozitiv capacitatea de concentrare și te ajută să respiri mai ușor.
13.Mănâncă un fruct
Gustările sănătoase, precum fructele oferă energie și nutrienți importanți…reprezintă și un material bun pentru a lua o pauză mindful. Astfel, poți încerca următorul exercițiu: ține fructul în mână și observă cum se simte. Apoi, observă culorile și implică de asemenea simțul olfactiv pentru a identifica modul în care miroase. Următorul pas implică să muști din fruct și să îi simți textura și în cele din urmă gustul.
14.Desenează
Pe lângă faptul că este o modalitate distractivă de a face timpul să treacă mai repede, desenatul are o mulțime de beneficii. Astfel, acesta reglează starea de spirit, ajută memoria și te ancorează atunci când te poți simți copleșit. De asemenea, desenatul dezvoltă creativitatea, autenticitatea și abilitatea de rezolvare a problemelor.
15.Ascultă muzică
Muzica nu ne încântă doar urechile, ci și inima. Studiile au demonstrat faptul că sângele curge mai ușor atunci când se ascultă muzică, iar inima este mai relaxată. De asemenea, muzica reduce stresul și ameliorează simptomele depresiei.
16.Ai grijă de plantele din casă
Grădinăritul îmbunătățește memoria, starea de spirit și reduce stresul. Totodată, încurajează conexiunile umane.
17.Creează un obiect
Atunci când îți folosești creativitatea și creezi un obiect, influențezi pozitiv încrederea în sine. De asemenea, procesul de creație are numeroase alte beneficii: poate reduce stresul, îmbunătățește agilitatea mentală și mișcările motorii și ajută la concentrare.
18.Scrie
Scrisul de mână te ajută să te exprimi și să te cunoști mai bine. De asemenea, îmbunătățește memoria și creativitatea și te ajută să ai o gândire profundă și critică. S-a demonstrat că scrierea de mână este mult mai benefică pentru creierul uman decât utilizarea unei tastaturi.
19.Gândește-te la 3 lucruri care te fac să zâmbești
Nu uita să îți arăți recunoștința pentru lucrurile bune din viața ta. Gândindu-te la 3 lucruri care te fac să zâmbești, te ajută să gestionezi mai bine emoțiile și momentele dificile, să te bucuri mai mult de ceea ce îți oferă viața și să construiești relații mai puternice. În aceeași măsură, te ajută să dormi mai bine.
20.Fă curățenie în cameră
Poți încerca de asemenea și să faci puțină curățenie în cameră. Astfel, un spațiu ordonat, se transferă într-o claritate mai bună la nivel mental. Reducerea stresului și o calitate mai bună a aerului sunt alte două beneficii ale unei mici curățenii în cameră.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
la telefon: 116 111 (fără prefix), oferit gratuit de Orange Romania Communications din rețelele de telefonie fixă și mobilă Orange, Telekom și Vodafone, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.