Autor: Pîrva Dănuţ Titel, psiholog
Cui se adresează: elevi, părinţi, profesori
Decsriere:
Acest material, prin care îmi propun să aduc în atenția elevilor, părinților și profesorilor, conceptul de autocunoaștere, este un instrument folositor în abordarea atât din punct de vedere teorectic, cât și practic, a acestui mecanism atât de important în dezvoltarea personalității copilului. Funcționarea eficientă în mediul socio-profesional contemporan este facilitată de capacitatea de autocunoaștere și autoreglare eficientă a persoanei.
Cunoașterea imaginii și acceptarea de sine sunt variabile fundamentale în funcționarea și adaptarea optimă la mediul social, în menținerea sanatății mentale și emoționale. Familia și școala sunt instituții cheie care creează cadrul în care copiii și adolescenții se pot dezvolta armonios în funcție de interesele și aptitudinile proprii. Familia și școala devin locul predilect unde elevul începe să se descopere pe sine, să își contureze o imagine despre propria persoană, să își dezvolte încrederea în sine.
Conform psihologiei umaniste dezvoltată de Carl Rogers și Abraham Maslow, fiecare persoană e valoroasă în sine. Prin natura sa umană, copilul are capacitatea de a se dezvolta și de a-și alege propriul destin, de a-si valida calitățile și caracteristicile pozitive în măsura în care mediul îi creează condițiile de actualizare a sinelui. Acceptarea necondiționată și gândirea pozitivă (convingerea că fiecare persoana are ceva bun) sunt atitudini care favorizează dezvoltarea personală. Aceste atitudini fundamentale, alături de empatie, respect, căldură, autenticitate e bine sa devină repere comportamentale pentru fiecare părinte, profesor și educator.
AUTOCUNOAȘTEREA ȘI IMAGINEA DE SINE
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.