Cele 7 tipuri de odihnă

Esti copil / adolescent|Viata ta
|

 

Potrivit medicului Saundra Dalton-Smith, M.D., oamenii au nevoie de odihnă fizică, mentală, socială, creativă, emoțională, spirituală și senzorială. Odihna ne ajută să funcţionăm în societate, iar atunci când avem un deficit de odihnă pe unul dintre aceste 7 paliere există posibilitatea să manifestăm comportamente nepotrivite.

  1. Odihna fizică

Dalton-Smith explică că odihna fizică poate fi fie activă, fie pasivă. Odihna fizică pasivă este atunci când corpul tău doarme, de exemplu noaptea. Odihna fizică activă, pe de altă parte, este o activitate care reface corpul, cum ar fi yoga, masajul sau stretching-ul.

  1. Odihna mentală

O modalitate de a face pauze mentale eficiente? Fă în aşa fel încât tehnologia să funcționeze pentru tine şi nu invers, în special în această perioadă, când petreci mult timp utilizând diverse dispozitive. Foloseşte telefonul sau computerul pentru a programa o pauză de zece minute la fiecare două ore. În timpul acelei pauze, fă o plimbare rapidă, ia o gustare, respiră adânc. Deconectează-te de la internet, e-mailuri, jocuri video…chiar și o pauză de 15 minute poate face o diferență enormă.

  1. Odihna senzorială

Aruncă o privire în jur pentru o secundă. Câte lumini sunt aprinse în camera ta acum? Există ecrane în faţa ta? Dar zgomotul – de pe stradă, câinele tău sau membrii familiei? Indiferent dacă observi sau nu, simțurile tale sunt copleșite de tone de stimuli. “Luminile strălucitoare, ecranele computerelor, zgomotul de fundal al telefoanelor care sună și mai multe conversații care se desfășoară în jur pot face toate simțurile noastre să fie copleșite”, spune Dalton-Smith. „Dacă este lăsat necontrolat, poate duce la sindromul de supraîncărcare senzorială.” Acest lucru necesită o odihnă senzorială: deconectează electronicele, stinge luminile dacă este posibil și închide ochii câteva minute pentru a te reîncărca.

  1. Odihna creativă

Dacă te simți epuizat din punct de vedere creativ, fă o plimbare fără o direcţie anume şi lasă telefonul acasă, citeşte o carte sau vizionează un film care te inspiră.

  1. Odihna emoțională

Unele persoane nu pot spune nu…ori de câte ori cineva îți cere o favoare, accepţi, chiar dacă te simţi extrem de obosit. Aşadar, învaţă să îţi iei un timp de gândire înainte de a răspunde afirmativ…poţi spune în schimb „trebuie să mă gândesc la asta”. Acordă-ți un moment pentru a cântări avantajele și dezavantajele fiecărei decizii și nu fii de acord să faci un lucru doar pentru că altcineva ţi-a cerut asta.

  1. Odihna socială

Indiferent dacă ești introvertit sau te simți doar împovărat de așteptările prietenilor, este timpul pentru o odihnă socială revigorantă. Pe o parte a unei foi de hârtie, întocmește o listă cu oamenii din viața ta pe care îi găsești de susținere, cu entuziasm, amabili și ușor de accesat. Pe de altă parte, fă o listă cu persoanele pe care le găsești obositoare şi solicitante. Este timpul să petreci mai mult timp cu primul grup și cât mai puțin timp cu cel din urmă grup.

  1. Odihna spirituală

Poate tocmai ți-ai atins un obiectiv personal uriaș: ai luat un examen, ai primit jocul video scump pe care ţi-l doreai, însă toată concentrarea asupra ta și a obiectivelor tale te-a deconectat de restul lumii. Este timpul să începi să meditezi, să ai o relaţie cu Divinitatea dacă este o sursă de rezilienţă pentru tine, să te implici într-o acţiune de binefacere.

În timp ce ar trebui să beneficiezi de șapte până la nouă ore de odihnă fizică pasivă (sub formă de somn) în fiecare zi, nu există un răspuns concret pentru celelalte șase tipuri de odihnă.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.