CONSOLIDARE GRUP DE SUNETE CE ȘI CI

Activitati cu beneficiarii|Esti copil / adolescent
|

Autor: Ilea Alexandru,logoped

Cui se adresează: preşcolari, elevi

Descriere:

Sunetul defectuos nu se corectează, ci se elaborează prin exerciții de suflat, șuierat, evocări onomatopeice (zumzet, zbârnăitul soneriei, strănut, șuieratul locomotivei, șopotul apei, sâsâitul șarpelui) și prin diferențierea lor auditivă cu sunetul nou.

Se recurge la exerciții premergătoare pentru elaborarea mișcărilor prin derivare din alte sunete. Mijloacele mecanice (sonde, spatulă) se folosesc numai în cazuri extreme.

 În cadrul lecțiilor logopedice pentru consolidarea și automatizarea noului sunet în vorbire se va acorda un rol fundamental exercițiilor de diferențiere auditivă a sunetului elaborat de celelalte sunete din grupa africatelor și a siflantelor.

Automatizarea sunetelor în vorbire este un proces de lungă durată, eșalonat pe anumite etape în care se foloseşte un material verbal adecvat, riguros selecţionat.

Sunetele „CE” şi „CI” se pronunţă corect prin atingerea limbii de palatul dur, iar  marginile laterale ating arcadele dentare superioare. La ieşirea aerului, limba se desprinde brusc de palat, ocupând poziţia relaxată în planşeul bucal. Atenţie: a nu lăsa să scoată vârful limbii printre dinţi! (amintiţi-i mereu că limba trebuie să stea dincolo de dinţi).

Aceste exerciții sunt destinate tuturor elevilor care doresc să își consolideze aceste două sunete.

Cosolidarea sunetelor CE – CI

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.