Drogurile reprezintă substanțe chimice care schimbă modul în care atât corpul, cât și mintea noastră funcționează. Așadar, ele pot fi extrem de periculoase pentru sănătatea și starea ta de bine.
Consumul de substanțe în rândul adolescenților poate varia de la o simplă experimentare, până la tulburări severe ale consumului de substanțe interzise. Indiferent de utilizare, experimentală sau severă, aceasta îi expune pe adolescenți riscurilor unor probleme cu impact pe termen scurt, mediu și lung.
Astfel, ca urmare a consumului te poți accidenta, poți deveni agresiv, te poți antrena în comportamente sexuale riscante sau în cazuri extreme poți face o supradoză. Consumul de substanțe interferează, de asemenea, cu dezvoltarea creierului. Adolescenții sunt vulnerabili la efectele consumului de substanțe și prezintă un risc crescut de a dezvolta consecințe pe termen lung, cum ar fi tulburări de sănătate mintală și/sau performanțe scăzute în mediul școlar.
Prevenția reprezintă una dintre cele patru părți ale sănătății comportamentale, alături de promovare, tratament și recuperare:
- promovarea susține comportamentele pozitive
- prevenția reduce riscul apariției problemelor de sănătate psiho-comportamentală
- tratamentul este recomandat persoanelor diagnosticate cu o tulburare de consum de substanțe ilicite
- recuperarea îi ajută pe oameni să aibă o viață productivă după urmarea tratamentului
Unul dintre obiectivele prevenției este schimbarea echilibrului dintre factorii de risc și factorii de protecție, astfel încât factorii de protecție să-i depășească calitativ și cantitativ pe cei de risc.
Uneori poate fi dificil să refuzi atunci când unul dintre colegii tăi îți oferă băuturi alcoolice sau droguri, chiar dacă tu nu dorești să încerci. Pentru astfel de momente îți prezentăm câteva sugestii care te-ar putea ajuta:
- Află mai multe despre impactul drogurilor asupra sănătății tale și cum se dezvoltă abuzul de substanțe. Un copil informat este un copil puternic!
- Nu îți fie teamă să spui NU – dacă îți sunt cu adevărat prieteni, îți vor respecta decizia;
- Vorbește despre aceste aspecte cu persoanele-suport din viața ta (ex: părintii, familia extinsă, cadre didactice);
- Pleacă în situația în care te simți presat sau inconfortabil;
- În situația în care mergi la o petrecere și crezi că ar putea fi droguri sau alcool, planifică-ți ce ai putea spune, respectiv ce ai putea face dacă ajungi într-o situație incomodă pentru tine;
- Rămâi fidel alegerilor și valorilor tale, chiar și în momentele în care te simți presat;
- Evită ispita și presiunea din partea colegilor. Dezvoltă prietenii și relații sănătoase, evitând persoanele care te presează să utilizezi substanțe interzise;
- Fii conștient de factorii tăi de risc biologici, de mediu și fizici, pentru a putea să îi depășești;
- Păstrează o viață echilibrată. Oamenii apelează adesea la droguri și băuturi alcoolice atunci când ceva din viața lor lipsește sau nu funcționează;
- Amintește-ți că nu ești singur!
În concluzie, consumul de substanțe ilicite este adesea descris ca o strategie de adaptare maladaptativă, iar una dintre cele mai simple modalități de a face față atât la nivel individual și cât și la nivelul societății este să ne îndreptăm către educație și prevenție.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.