Gestionează-ți energia, nu timpul (I)

Esti copil / adolescent|Viitorul tau
|

În societatea actuală, modul în care ne desfășurăm activitățile zilnice încurajează o folosire cât mai eficientă și productivă a timpului. Totuși, timpul este o resursă finită, care se scurge la fel pentru fiecare dintre noi și care nu poate fi controlată, oricât de mult am încerca. Pe de altă parte, energia pe care o depunem în anumite sarcini, poate fi reînnoită prin activitățile noastre zilnice.

Astfel, energia unei persoane provine din patru izvoare: corpul (definește cantitatea de energie), emoțiile (semnifică calitatea energiei), mintea (caracterizează concentrarea) și spiritul (stabilește scopul din care ne preluăm energia și modul în care reușim să ne simțim atunci când nivelul de energie consumat într-o sarcină este prea mare).

În fiecare din aceste patru izvoare, energia poate fi extinsă în mod sistematic și reînnoită în mod regulat prin stabilirea de ritualuri specifice – comportamente care sunt practicate în mod intenționat. Fiecare dintre cele patru se susține pe baza de energie creată de cea de dinaintea ei. De exemplu, fără energia fizică, ne va fi dificil să ne concentrăm în diverse sarcini sau să ne reglăm în mod sănătos emoțiile.

În prima parte a acestui material vom vorbi despre primele două surse de energie, cea fizică și cea emoțională.

Energia fizică

Nu este o noutate faptul că alimentația inadecvată, lipsa exercițiilor fizice, somnul și odihna inadecvate diminuează nivelul de energie de bază al oamenilor, precum și capacitatea acestora de a-și gestiona emoțiile și de a se concentra. Energia fizică este reprezentată de cantitatea de energie pe care o avem la un moment dat. Mai jos oferim câteva sugestii cu privire la ce ai putea să faci pentru a-ți crește nivelul de energie fizică, dar și ceea ce nu este indicat să încerci pentru a o menține la un nivel optim.

Ce poți face…

-Ia pauze scurte, dar regulate la anumite intervale, ridicându-te din bancă sau de la masa de studiu;

-Pratică sportul în mod regulat;

-Hidratează-te în mod adecvat;

-Menține o dietă echilibrată;

-Încearcă să nu sari peste micul dejun;

-Fii atent la postură.

Ce să nu faci…

-Să petreci ore în șir în fața computerului, fără a lua pauze;

-Să mănânci în grabă sau mai puțin decât are nevoie organismul;

-Să eviți practicarea exercițiilor fizice;

-Să te culci târziu.

Energia emoțională

Atunci când avem mai mult control asupra emoțiilor noastre, putem să ne îmbunătățim calitatea energiei emoționale, indiferent de presiunile externe cu care ne confruntăm. Totuși, rezervorul de energie emoțională nu poate fi susținut constant pe perioade lungi de timp doar cu emoții plăcute. Este important să simțim tot spectrul de emoții, pentru că fiecare dintre acestea are rolul ei. iar cel mai important este modul în care reacționăm la aceste emoții. În aceeași măsură, energia emoțională este strâns legată de inteligența emoțională.

Ce poți face…

-Fii conștient de felul în care te simți în diverse momente ale zilei și de impactul pe care emoțiile îl au asupra acțiunilor tale;

-Atunci când simți teamă, anxietate, furie, tristețe, respiră abdominal în mod profund și apoi expiră încet timp de cinci secunde pentru a induce relaxarea și pentru a opri răspunsul de luptă (fight) sau fugă (flight);

-Exprimă-ți aprecierea față de ceilalți. Poți să le lași un bilet, un mesaj sau să le spui față în față pentru ce ești recunoscător că sunt în viața ta;

-Pune-ți oricare dintre aceste 3 întrebări atunci când te confrunți cu un conflict sau cu o situație dificilă: „Ce ar spune cealaltă persoană implicată și în ce fel ar putea fi adevărat?”; „Cum voi vedea cel mai probabil această situație în șase luni?”; „Indiferent de rezultatul acestei probleme, cum pot să cresc și să învăț din ea?”;

-Recunoaște-ți emoțiile cu o încărcătură puternică și ce le-ar putea declanșa.

Ce să nu faci…

-Să îți eviți emoțiile care îți creează distres emoțional;

-Să te centrezi pe problemă și nu pe soluții;

-Să reacționezi impulsiv.

Atât energia fizică cât și cea emoțională sunt foarte importante pentru a ne desfășura ziua în mod armonios, ele stând la baza celorlalte două. Prin urmare, este indicat să ai grijă de corpul tău și de emoțiile tale.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.

pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.