Spune NU consumului de droguri!

Esti copil / adolescent|Traieste sanatos
|

Ştiaţi că…anual, pe data de 26 iunie este sărbătorită Ziua Internaţională împotriva Consumului si Traficului llicit de Droguri? Marcarea acestei zile internaţionale a fost iniţiata de către Adunarea Generala a ONU, în anul 1987, pentru a crește gradul de conştientizare privind problema majoră pe care o reprezintă drogurile pentru societate.

Adolescenţa este o perioada importantă în dezvoltarea fiecărui individ. Este perioada căutărilor şi a descoperirii propriei identităţi, a cunoaşterii de sine şi a celor din jur, dar şi perioada confruntării cu probleme existenţiale şi cu nevoia de a le rezolva.

Multe comportamente de risc, în special cele care apar în perioada preadolescenţei şi adolescenţei, sunt legate de tranziţia de la copilărie la maturitate. În această perioadă copiii/adolescenţii se pot confrunta cu stări de tristeţe sau alte sentimente neplăcute, iar pentru a le gestiona apelează la consumul unor anumite substanţe, care de cele mai multe ori nu sunt legale. Tentaţia este foarte mare, mai ales că drogurile sunt foarte răspândite în locurile frecventate în mod constant.

De ce aleg adolescenţii să consume droguri?

Cei mai multi copii/adolescenţi aleg să consume droguri din pură curiozitate, din dorinţa de a avea noi senzaţii, din teribilism sau nevoia de a se retrage din realitate. Aceste substanţe interzise mai sunt consumate de către adolescenţii care au o stimă de sine scăzută, la presiunea anturajului sau din cauza problemelor familiale, școlare, de relaționare.

Dar pentru cât timp? Şi, mai ales, cu ce preţ, deoarece comportamentul consumatorului de substanţe interzise tinde spre activităţi autodistructive. Din păcate, prietenii şi cunostinţele au cea mai mare influenţă asupra consumului de droguri, mai ales în perioada adolescenţei.

V-aţi  întrebat vreodată care sunt riscurile la care se expune consumatorul de droguri?

Consumul de droguri distrage atenţia, ceea ce duce la eşecuri şcolare şi abilităţi sociale slabe. De asemenea, creează probleme în familie, la şcoală şi în grupul de prieteni.

Din cauza consumului de droguri, reflexele persoanei vor deveni mai lente, astfel aceasta va avea dificultăţi în a executa anumite activităţi care necesită coordonare fizică sau mentală.

Mai mult, consumul de droguri ne implică în multe activităţi ilegale, cum ar fi infracţiuni, furturi, etc. De aceea, important de ştiut este faptul că odată ce o persoană devine dependentă, acesteia îi va fi foarte greu să se oprească.

Cum puteţi preveni consumul de droguri?

  1. Reţineţi că puteţi fi deosebiţi si fără să consumaţi droguri. Tot ceea ce trebuie să faceţi este să vă folosiţi inteligenţa si creativitatea într-un sens pozitiv. Astfel, puteţi să practicaţi un sport, să ascultaţi muzică, să urmaţi un curs de pictură, canto, etc.
  2. Alegeţi-vă cu grijă prietenii! Şi foarte important, învăţaţi să spuneţi “NU”. Tentaţii sunt pe toate planurile, însă drogurile nu ne pot afecta decât dacă permitem acest lucru.
  3. Apelând la droguri puteţi rezolva doar aparent sau temporar problemele. Acestea vor continua să existe şi chiar să se agraveze. De aceea, pentru rezolvarea lor este important să cereţi ajutor unor persoane competente, ca de exemplu: unui psiholog sau unor persoane adulte apropiate (un membru al familiei, profesor, etc.)
  4. Învăţaţi să aveţi încredere în voi! Stima de sine se poate dezvolta.

Este important să reţineţi faptul că drogurile sunt substanţe chimice care modifică modul in care funcţionează corpul sau mintea unei persoane.

Se spune că dependenţa de droguri este ca o boală, prin care te pedepsești singur și care te impactează atât pe plan mental, cât și fizic. Atunci când o persoană este dependentă de o substanţă, aceasta devine atât de importantă încât nu se poate descurca fără ea. Din păcate, drogurile pot imapcta atât viaţa voastră, cât și pe cea a persoanelor dragi nouă (familia, prietenii).

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

la telefon: 116 111 (fără prefix), oferit gratuit de Orange Romania Communications din rețelele de telefonie fixă și mobilă Orange, Telekom și Vodafone, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.

pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.