Autor: mentor învățământ primar Tomșa Daniela
Cui se adresează: părinților și cadrelor didactice care lucrează cu copii din învățământul primar
Descriere: Vă propunem o listă de jocuri pe care să le desfășurați în familie, jocuri care crează o stare de bună dispoziție, dezvoltă abilitățile de comunicare verbală, stimulează imaginația și creativitatea.
Pozitiv versus negativ – O persoană începe cu o propoziție prin care descrie o situație, de exemplu: ”Într-o zi m-am trezit în junglă…„. Apoi fiecare participant, pe rând completează povestea cu câte o propoziție, însă alternând câte o întâmplare pozitivă cu alta negativă. Adică, a doua persoană ar putea continua astfel: ”Din păcate, am întâlnit un leu, care a început să mă urmărească.„ A treia persoană trebuie să spună ceva pozitiv. Ex: ”Din fericire, aveam puteri magice și mi-am dat seama că pot zbura.„
Cine locuiește acolo? – Acest joc pune imaginația la treabă. Alegeți o casă sau un apartament care se vede de la fereastra voastră și încropiți o povestioară despre acel loc. Cine locuiește acolo? Care sunt numele persoanelor care stau acolo? Ce meserii au? Au animale de companie?
Joc de atenție și memorie – Scopul jocului: dezvoltarea memoriei. Regulile jocului: pe rând fiecare persoană trebuie să spună câte un cuvânt cu litera care urmează literei alese de jucătorul dinaintea lui. Astfel, primul jucător zice de ex. A este de la albina, al doilea jucător va trebui să zică A este de la albina, B este de la balaur. Al treilea jucător zice: A este de la albina, B este de la balaur, C este de la cireșe. Continuați jocul pentru a vedea până unde puteți să vă amintiți literele și cuvintele alese de toți ceilalți participanți. Ideal este să ajungeți cât mai departe, spre sfârșitul alfabetului.
Avioane – Se joacă pe hârtie de matematică, pe care se desenează două chenare de 10×10 căsuțe. Fiecare căsuță se identifică printr-un număr pe orizontală de la 1 la 10 și pe verticală de la A la J. În primul chenar se desenează trei avioane identice, fără ca adversarul să le vadă poziția. Avioanele nu au voie să se suprapună și nici să iasă în afara chenarului. Fiecare jucător va încerca să ghicească unde sunt avioanele adversarului în al doilea chenar. Primul jucător anunță o anumită căsuță a adversarului, spre exemplu C3. Adversarul se uită la chenarul propriu și răspunde cu una din următoarele posibilități: aer – căsuța este în afara oricărui un avion; lovit – căsuța face parte dintr-un avion, dar nu s-a găsit cabina; mort/doborât – căsuța conține cabina unui avion. Toate căsuțele avionului doborât devin lovite. Ambii jucători notează rezultatul pe căsuțele lor. Câștigă cel care a doborât prima dată avioanele adversarului. Jocul dezvoltă gândirea strategică și logică.
Sunt recunoscător pentru… – Fiecare spune pe rând pentru ce e recunoscător în momentul acela. Amplifică stima de sine și ajută la coștientizarea lucrurilor pe care le avem.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.