Politia Romana si Asociatia Telefonul Copilului anunta rezultatele campaniei nationale de prevenire a agresiunii sexuale asupra minorilor “Atingeri nedorite”

Arhiva comunicate
|

40.450 de copii și 10.000 de adulți sunt beneficiarii celor 2.000 de activitați preventive desfașurate, la nivel național, în cadrul campaniei de prevenire a agresiunilor sexuale asupra minorilor „Atingeri Nedorite”.

În 53,2% dintre cazurile înregistrate la Telefonul Copilului 116111, solicitanții au fost minori, care au beneficiat de consiliere psihologica în vederea reechilibrarii emoționale, prevenirea agresiunii sexuale și informare cu privire la campanie.

Peste 9.000 de vizualizari s-au înregistrat, lunar, pe platforma online dedicata copiilor https://www.116111.ro/AtingeriNedorite/, care prezinta informații despre recunoașterea unui caz de agresiune sexuala, sfaturi de prevenire, explicații despre impactul psihologic asupra victimei și exemple de cazuri consiliate de Asociația Telefonul Copilului (editate pentru respectarea anonimatului).

Campania „Atingeri Nedorite” a fost inițiata și implementata de Poliția Româna  și Asociația Telefonul Copilului, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, semnata de agenția de comunicare integrata Mercury360, în perioada 16 noiembrie 2021 – 31 mai 2022.

Adjunctul Interimar al Șefului Misiunii SUA, Shane Dixon, a declarat:

„Eforturile noastre comune de a sprijini campania de prevenire a agresiunii sexuale asupra copiilor au demonstrat, înca o data, impactul și eficiența unei abordari integrate. Reunindu-ne forțele cu colegii și partenerii noștri din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și ai Asociației Telefonul Copilului, am aratat cât de important este sa oferim o voce celor care nu se pot apara singuri și sa punem la dispoziție mecanisme de raportare care sa permita tinerilor vulnerabili sa se faca auziți sau sa le dea curaj adulților sa vorbeasca în numele acestora. Aceasta campanie a ajuns la un numar impresionant de oameni și, pe viitor, mulți dintre ei vor duce mai departe acest mesaj împotriva atingerilor nedorite, a abuzului și a violenței. Ramânem la fel de dedicați angajamentului nostru fața de aceste inițiative de conștientizare, care completeaza eforturile noastre comune în domeniul investigativ și reprezinta un element cheie al cooperarii noastre bilaterale în domeniul aplicarii legii.

Rezultatele vizate și obținute ale campaniei de prevenire a agresiunilor sexuale asupra minorilor Atingeri Nedorite au fost reprezentate de creșterea nivelului de informare al copiilor, parinților și publicului larg asupra necesitații implicarii în prevenirea şi combaterea acestui tip de abuz, respectiv creșterea gradului de conștientizare a efectelor negative ale acestuia, precum si încurajarea raportarii și solicitarii serviciilor de informare și consiliere oferite prin intermediul liniei europene de asistența pentru copii Telefonul Copilului 116111.”

Directorul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalitații, comisar-şef de poliţie Sorin STANICA:

„Campania Atingeri Nedorite și-a atins obiectivul. Și nu o spunem noi, polițiștii, ci o spun cifrele. Din analiza infracțiunilor de agresiune sexuala cu victime minori realizata la nivelul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalitații, a rezultat faptul ca majoritatea acestora au fost savârșite de autori cunoscuți, multe fiind comise în mediul familial. Prin mesajele transmise, am reușit sa convingem adulții care cunoșteau cazuri de agresiune sexuala asupra unor minori sa vina și sa raporteze, iar acest lucru ne motiveaza sa continuam activitatea pe aceasta linie. Au fost situații în care victimele au fost agresate în mod repetat de același autor, ani la rând, pâna când au luat decizia de a sesiza.  Cazurile neraportate nu înseamna ca faptele nu se petrec, ci ele pot avea urmari foarte grave, la nivelul întregii comunitați, daca nu luam masuri. Nu este ușor, dar credem ca doar împreuna putem gasi soluții astfel încât copiii noștri sa creasca într-o societatea sanatoasa. Mulțumim partenerilor noștri, Asociația Telefonul Copilului, pentru sprijinul acordat în consilierea victimelor și familiilor acestora, precum și Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, fara de care demersul nostru nu ar fi avut ecou.”

Printre beneficiarii celor 2.000 de activitați s-au aflat 40.450 de copii și 10.000 de adulți, iar direcțiile de acțiune au vizat responsabilizarea parinților/tutorilor legali asupra obligației de a ocroti minorii sub toate aspectele, creșterea gradului de informare al minorilor și cadrelor didactice asupra acestui tip de abuz și responsabilizarea specialiștilor din structurile de asistența sociala asupra consecințelor abuzurilor sexuale. Numarul sesizarilor privind infracțiunile de agresiune sexuala asupra unui minor au crescut cu aproximativ 30%, pe perioada implementarii campaniei, prin raportare la aceeași perioada a anului 2021.

„Copiii victime ale agresiunii sexuale au nevoie de mult curaj ca sa vorbeasca despre abuzurile la care au fost supuși, cu atât mai mult cu cât constatam cu îngrijorare tendința de scadere a vârstei victimelor, în peste 75% dintre cazurile înregistrate la Telefonul Copilului 116111 acestea având vârste cuprinse intre 6 si 12 ani. Atunci când avem mai multe voci curajoase care se exprima, atât victime, cât și persoane care cunosc astfel de cazuri, putem sa începem sa generam o schimbare la nivelul percepțiilor greșite, tendinței de a judeca si stigmatizarii, de care victimele sufera atât de mult. Iar campania Atingeri Nedorite a contribuit semnificativ la concretizarea unui pas important în acest proces de schimbare.

Mulțumim Poliției Române, aliatul organizației noastre în lupta împotriva oricarei forme de abuz asupra copiilor. Împreuna vom continua aceasta inițiativa, pentru un impact sustenabil al acesteia. Mulțumim Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România pentru sprijinul financiar oferit și încrederea acordata acestui demers”, a declarat Catalina Surcel, director executiv al Asociației Telefonul Copilului

În urma cazurilor înregistrate de Asociația Telefonul Copilului, în perioada noiembrie 2021 – mai 2022, 86,5% dintre victimele abuzului sexual au fost fete si 13,5% baieți. Aproximativ 75% dintre copiii supuși agresiunii sexuale au provenit din familii nucleare, iar 15% dintre aceștia din familii monoparentale, respectiv familii extinse. Agresorii copiilor au fost: 29,8% unul dintre parinți sau concubinul/concubina unuia dintre parinți, 49,3% alți membri ai familiei extinse, 20,9% persoane necunoscute. În doar 15% dintre cazurile înregistrate, situația era cunoscuta de catre o alta persoana (parinți, familia extinsa, prieteni), acestea având loc în urma cu mult timp, cu caracter continuu.

În 53,2% dintre cazurile înregistrate la Telefonul Copilului 116111, solicitanții au fost minori, iar în 46,8%, solicitanții au fost persoane adulte (vecini, cunoștințe sau membri ai familiei extinse). În situațiile în care solicitantul a fost minor, acesta a beneficiat de consiliere psihologica, în vederea reechilibrarii emoționale, prevenirea agresiunii sexuale, informare cu privire la campanie, solicitarile de intervenție fiind efectuate preponderent de catre adulți.

116 111 este linia europeana de asistența pentru copii, gestionata în România de Asociația Telefonul Copilului. Apelul catre Telefonul Copilului 116 111 este gratuit din rețelele Orange Romania Communications, Orange, Telekom și Vodafone.

Materialele informative pentru copii au fost realizate în colaborare cu psihologii Asociației Telefonul Copilului, pe înțelesul lor. Peste 9.000 de vizualizari s-au înregistrat lunar pe platforma online dedicata copiilor https://www.116111.ro/AtingeriNedorite/, care prezinta informații despre recunoașterea unui caz de agresiune sexuala, sfaturi de prevenire, explicații despre impactul psihologic asupra victimei și exemple de cazuri consiliate de organizație (editate pentru respectarea anonimatului).

Campania de comunicare a inclus un spot video (https://www.youtube.com/watch?v=d066VS6PAY4) și un spot audio, sub sloganul „Suntem rezultatul atingerilor traite: Afla cum te poți proteja de cele nedorite”, care au fost difuzate ca mesaje de interes public de catre toate posturile televiziune la nivel național, precum și de catre posturi radio pentru o perioada de 6 luni. Campania de comunicare s-a derulat totodata pe rețelele de socializare, în centre comerciale, în cinematografe, precum și prin intermediul unei activari speciale în cadrul Festivalului „Femei pe Matasari”.

Campania „Atingeri Nedorite” a fost desemnata „Campania anului” de juriul competiției internaționale Digital Communications Awards (DCA) 2022 și a fost, de asemenea, premiata în cadrul Galei Societații Civile – secțiunea „Campanii de comunicare pe teme sociale”.