Alexandra Butmălai este o tânără care a învățat dintotdeauna foarte bine. În liceu a descoperit ce multe poți să faci în afara școlii. Așa că a strâns mai mulți tineri și împreună cu ei a creat “Fabrica de experimente”, o trusă prin care copiii mai mari de cinci ani pot învăța chimie și fizică prin experimente. Apoi a vrut să renunțe la facultate pentru că i se părea că școala nu o poate învăța antreprenoriat. Între timp a fost admisă la o universitate unde studiază în șapte orașe din lumea întregă și nu exclude nimic din ce ar putea apărea in viitor. Scopul ei este să creeze o lume mai bună.
Cine este Alexandra Butmălai?
Am aproape 23 de ani, sunt născută în Bucureșți, dar am copilărit la Cluj cu bunica mea pentru că părinții mei lucrau foarte mult. Mereu am fost la diverse activități (sport, after school) și am învățat cât mai mult. Nu am fost într-o cafenea până în clasa a X-a…ceea ce unii consideră ca fiind “wow”. Apoi am mers destul de mult ca să recuperez:). Am studiat la Colegiul Național “Sfântul Sava” pentru că am avut note foarte mari în gimnaziu și am putut alege orice liceu. A fost frumos, dar nu neapărat super, super greu, așa cum mă așteptam eu. Cumva, găseai metode să iei note mari.
După ce am terminat liceul am ales să merg un an la The Entrepreneurship Academy, iar apoi am fost foarte demotivată să mai rămân la facultate.
Eu am creat proiectul “Fabrica de experimente” când eram în clasa a XI-a, iar înainte am fost la “Compania anului”, o competiție a celor de la Junior Achievement. Acolo am participat cu un alt proiect realizat împreună cu colegii mei din clasă. Și atunci am descoperit ce frumos este să faci proiecte care nu sunt neapărat legate de scoală. Când colegii mei au intrat la facultate, foarte mulți în străinatate, echipa s-a destrămat ceea ce a fost trist.
După The Entrepreneurship Academy nu credeam că o să mai merg la facultate vreodată pentru că eu aveam deja un business care mergea. Mi se părea că nu ai nevoie de toate cunoștințele din facultate ca să faci un business sau ca să ai succes.
După acel an, un an în care în loc de facultate am fost la The Entrepreneurship Academy, am aplicat la Minerva Schools. Aplicasem și în clasa a XII-a, dar nu am vrut să mă duc chiar dacă am fost acceptată. Este o facultate specială pentru că învățăm în șapte orașe ale lumii în patru ani. Am început cu San Francisco unde am stat un an, iar în acest an universitar am fost în Coreea de Sud și în India. În urmatorii doi ani de facultate vom pleca în Berlin, Buenos Aires, în Londra și Taipei. Facultatea este extraordinar de dificilă pentru că procentul de oameni acceptați este mai mic de 2%, în condițiile în care la Harvard este la 4%. Profesorii sunt foarte buni, dar este foarte mult de învățat. Informațiile sunt actuale, dar nu au atât de multă legătură cu viața de zi cu zi, nu sunt axate pe antreprenoriat, așa cum eram eu obișnuită.
Care a fost ideea din spatele proiectului “Fabrica de experimente”?
Am început acest proiect în 2015, când aveam în jur de 17 ani. El nu a fost gândit să fie un business, a fost gândit să ajute copiii din România să fie mai aproape de știință. Mie nu mi-au plăcut chimia și fizica pentru că au fost multe formule, teste, probleme. Nici eu și nici colegii mei nu am făcut deloc experimente. Așa că ne-am dorit să îi ajutăm pe copii să fie mai aproape de știință prin experimente, prin ceva ce noi nu am avut. De aici a pornit ceea ce am realizat împreună cu alți 20 de tineri pe care i-am cunoscut în diverse tabere. Am început să lucrăm la o trusă de experimente prin care copiii pot învăța mult mai bine chimie și fizică. Ea este o trusă pentru începători, dar le stârnește interesul pentru ca mai departe să privească formulele respective ca pe un fel de intermediar. Astfel pot vedea și experiența din viața reală.
Fabrica de experimente funcționează în continuare, dar acum nu mai este nimeni care să ocupe constant să existe produse noi, cum era înainte când aveam o echipă. Practic, acum vindem produsul pe care îl avem. Se întâmplă așa pentru că eu mă concentrez pe ceea ce am de făcut la facultate – facultatea este extraordinară, avem peste opt ore pe zi de școală. Dar acum sunt în vacanță și am început să mă ocup mai mult și de “fabrică”.
Ce ți-au spus copiii și părinții care au folosit trusa pentru experimente?
Am primit foarte multe mesaje de la părinți și copii. Chiar în anul acela liber am vorbit cu cinci dintre primele familii care au cumpărat produsul. Și mi-au dat atât de multă energie acele conversații. Copiii care au făcut experimentele îmi ziceau că înainte să apară trusa noastră nu făcuseră niciun experiment, iar apoi nu se mai opreau. Îmi ziceau că vor să devină cercetători sau biologi. Am primit multe mesaje de la copii care au început să se gândească ce să facă în viitor și mulți luau în considerare ceva la care nu s-ar fi gândit daca nu experimentau cu produsul nostru.
Ce te-a învățat antreprenoriatul?
Ce mi-a plăcut cel mai mult a fost să am o echipă și oameni faini cu care să vorbesc în fiecare zi pentru a dezvolta și a crea ceva împreună. Aproape tot ce știu am învățat din antreprenoriat. Am am făcut design, ne-am gândit cum să arate cutia ca să le placă oamenilor, cum să scriem textele astfel încât copiii să fie motivați să le citească, am învățat cum se face video, cum să motivezi oamenii din echipă, cum să vorbești în public, să îți prezinți ideea, să faci vânzări. Fiind omul care se ocupa de toate am strâns pe lângă mine oameni foarte, foarte buni.
Ce vei face după ce termini facultatea?
Este prematur să mă gândesc ce voi face după facultate pentru că până atunci voi mai fi în cel puțin alte patru orașe. Îți schimbă foarte mult viața să trăiești în atât de multe culturi, să te întâlnești cu atât de mulți oameni, apar multe oportunități. Dacă mă întrebai acum doi ani, sigur iți ziceam că voi fi antreprenor și că voi dezvolta “Fabrica de experimente”. Acum nu exclud nimic. Când am fost în San Franciosco am lucrat la o firmă care produce carne artificială din celule stem și mi-am dat seama că “Fabrica de experimente” este un mic copil față de ceea ce poți să faci, față de ceea ce poți să visezi să faci. Oamenii respectivi făceau carne din celule stem astfel încât să nu afecteze mediul înconjurător, să fim mai sănătoși și să nu mai omorâm animalele. Sunt probleme foarte mari pe care le poți rezolva dacă interacționezi cu mai mulți oameni și mai multe culturi.
După o perioadă în care ai refuzat să îți continui studiile pentru că voiai să fii antreprenor și pentru că ti se părea că școala nu te poate ajuta foarte mult…te-ai întors la școală. Acum de ce crezi că este importantă educația?
Pentru mine educația este importantă pentru că mă ajută să văd lumea din mai multe perspective și acest lucru este esențial pentru mine. Trăiești doar o dată și cred că poți să faci mult mai multe dacă reușești să înțelegi cât mai mulți oameni. De aceea pe mine mă interesează foarte multe domenii, îmi place să înțeleg cum gândesc oamenii, să aflu ce s-a descoperit până acum că poate pe viitor o să inovez eu într-un anumit domeniu, să-i ajut pe oameni să aibă o viață mai bună. Aș vrea să le fac oamenilor o viață mai bună.
Mi se pare extraordinar să mergi oriunde în străinătate și să nu te limitezi la locul în care ai crescut. Nu trebuie să crezi că vei reuși să faci anumite lucruri doar pentru că ai avut unele experiențe. Cred că te limitezi când spui “Am să stau aici, am să fac astfel pentru că eu știu cum se face”. Acum nu mai cred că știu cum se face, acum sunt mult mai deschisă la a învăța de la alții, la a avea un job. Dacă îmi ziceai acum doi ani că eu voi avea un job, ți-aș fi zis că nu, că nu voi face asta pentru că eu știu mult mai bine cum să fiu antreprenor. Datorită țărilor în care am fost la facultate, am învățat că este atât de divers modul în care oamenii privesc diferite lucruri. De exemplu, munca pentru adolescenți. În unele țări, adolescenții de 15-16 ani se simt foarte bine dacă lucrează pe perioada verii într-un supermarket. În Romania mulți tineri nu ar face asta, ar crede că este sub nivelul lor. Mi-a fost foarte greu să înțeleg de ce vor să facă asta. Dar suma aceea de bani le dă o independență mult mai mare decât am avut eu și cumva acest lucru îi ajută să ia mai decizii mai bune în viitor. Sunt multe lucruri pe care le-am învățat la școală și fiecare mă ajută să văd lumea din perspective diverse.
De ce ar trebui să fie importantă educația pentru alții? Cred că fiecare trebuie să își găsească propriul motiv. Poate să fie motivul meu- acela de a le face altora o viață mai bună- sau poate fi faptul că vrei o viață mai bogată din punct de vedere financiar, poate că vrei mai multe cunoștințe sau mai multe experiențe. Ar trebui să legi cumva educația de obiectivul pe care îl ai în viață.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.