Alexandra Listrat este unul dintre tinerii pasionați de păstrarea tradițiilor vechi, cântând la unul dintre cele mai vechi instrumente muzicale, “harmoșca”, un instrument reprezentativ pentru comunitatea rușilor lipoveni din comuna Sarichioi, județul Tulcea, fiind de altfel și singura fată care interpretează pe un astfel de instrument. Harmoșca este un instrument muzical asemănător cu acordeonul.
Ai o pasiune pentru muzică, mai exact cânți la unul dintre cele mai vechi instrumente muzicale rusești, o harmoșcă. Cum ai descoperit această pasiune?
Am descoperit harmoșca, mai exact uitându-mă la casetele părinților mei de nuntă. Timp de mai mulți ani, ei au fost plecați în străinătate ca să îmi ofere un trai mai bun, iar eu mă uitam la nunta lor ca să-mi alin dorul de ei. La nunta lor, cânta la harmoșca muzicianul satului, Domnul Pimon Bejenaru, care ulterior a devenit profesorul meu de harmoșca. După câțiva ani, prin clasa întâi, unul dintre colegii mei a făcut o lecție de harmoșca, iar eu dorindu-mi de mult timp să cânt la acel instrument, m-am dus cu el. Prima interacțiune cu harmoșca a fost deosebită, chiar dacă n-am făcut mare lucru cu ea.
Cum te împarți între școală și orele de practică pentru muzică? Ai un program anume?
Sincer e destul de greu să îmi împart timpul deoarece programul meu diferă de la o zi la alta. Încerc să exersez de fiecare dată când am puțin timp liber.
În prezentarea proiectului Crescut pe muzică prin care ne-am cunoscut, vorbești despre importanța tradițiilor. Ce înseamnă tradiția populară pentru tine?
Tradițiile pentru mine înseamnă foarte mult. Noi, lipovenii nu am fi nimic fără ele, pe scurt, ne completează.
Ești singura fata din sat și din comunitate rușilor lipoveni care cântă la harmoșcă. Ai încercat să-ți convingi și colegii să învețe să cânte? Dacă da, cum? Ce le-ai spus?
La un moment dat au mai venit câțiva colegi cu mine pentru a face lecții de harmoșca, dar s-au lăsat la scurt timp. Am încercat să îi motivez, spunându-le că o să aibă de pierdut dacă o să renunțe la acest instrument. Nu au mai continuat să cânte la harmoșca și în momentul de față regretă.
Criza pandemică a schimbat radical felul în care ne raportam la școală. Cum crezi tu că ar trebui să arate școala online?
La școala online mi se pare mai greu să înveți decât de la cea în care mergi fizic. În primul rând, profesorilor le este foarte greu să predea, există întreruperi în timpul conferinței video, ba nu se aude bine sau nu se vede bine și îți este mai greu să răspunzi la întrebările puse de profesori. Aici, chiar nu aș avea ce să schimb, dar încerc să mă conformez ca să fie mai bine.
Cum au fost interacțiunile cu colegii în perioada carantinei? Prin ce metode ați ținut legătura?
În timpul carantinei a fost puțin mai greu să socializez cu alte persoane, dar am ținut legătura cu mulți prieteni sau colegi folosind rețelele de socializare ca și Whatsupp, Instagram, Facebook, Messenger etc.
Cum ai făcut cu pregătirea pentru muzică în perioada de carantină?
În marea parte a zilei, când nu îi ofeream ajutorul meu mamei sau bunicii cântam ori la harmoșcă ori la pian. Asta e o acțiune ce mă liniștește mereu și îmi ridică mereu moralul, făcându-mă să mă simt mai bine.
Care este materia ta preferată? De ce?
Materia mea preferată este clar Geografia. Mereu mi-a plăcut, nu am un motiv exact dar pur și simplu îmi place.
Ce vrei să studiezi mai departe?
Aș vrea pe viitor să studiez medicina, cu ajutorul Lui Dumnezeu, sau, dacă nu, ori să fac facultatea de Drept sau să intru la Academia de Poliție.
De ce crezi că este importantă educația?
Educația e importantă deoarece așa îmi pot îndeplini visele și îmi pot face un viitor mai bun. Cu cât știi să faci mai multe lucruri, cu atât te vei descurca mai bine.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.