Alfabetul sanatatii – alimentele sanatoase si beneficiile acestora

Categorie COPII|Viata ta
|

Un stil de viata sanatos reprezinta un mod eficient de mentinere a starii de sanatate si de reducere a riscurilor imbolnavirii, printr-o alimentatie sanatoasa si bogata in nutrienti.

Legumele si fructele sunt o parte importanta a unei alimentatii sanatoase, iar varietatea conteaza la fel de mult ca si calitatea. Insa, pentru a ne informa care sunt alimetele sanatoase ce ne pot aduce reale beneficii organismului putem apela la „Alfabetul sanatatii”.

A – Ardei gras – un ardei gras acopera necesarul zilnic de vitamina C de care are nevoie organismul. Totodata, consumul regulat de ardei gras protejaza impotriva racelilor si stimuleaza productia de anticorpi.

B – Broccoli – este foarte sarac in calorii, fiind leguma cu cel mai mare continut de fier si vitamina C si are capacitatea de a proteja sistemul nervos.

               C – Ciupercile – sunt o sursa importanta de proteine, fiind adesea folosite ca substituent al carnii si sunt bogate in fibre si vitamine. Antibioticele naturale continute de ciuperci previn infectiile si grabesc vindecarea ranilor.

D – Dovlecel – leguma a carei masa este formata din aproximativ 95% apa. Este o sursa buna de vitamina A si C, creste rezistenta organismului impotriva racelii si gripei si mentine sanatatea inimii.

               E – exercitiile fizice – faceti miscare cel putin o ora pe zi, pentru a preveni obezitatea.

               F – fasolea verde – o sursa buna de vitamina C si potasiu. Este leguma cel mai usor de digerat, insa trebuie consumata doar gatita (fiarta sau la abur), deoarece cruda are potential toxic.

G – gutuia – foloseste gutuie pe post de gustare deoarece tine stomacul plin pentru mai mult timp. De asemenea, imbunatateste starea de spirit si impiedica pofta de mancare.

H – Hrean  – se consuma doar radacina, frunzele contin substante nocive. Se foloseste in cantitati mici si contine putine calorii.

I – Iaurt – ajuta la refacerea florei digestive, dupa tratamentul cu antibiotic, amelioreaza colitele si scade riscul de boli cardiovasculare.

               K – Kiwi – este fructul cel mai bogat in vitamina C. De asemenea, creste rezistenta la boli, insa are potential alergen crescut. Atentie la consum!

L – Lamaia – este o sursa importanta de vitamina C si antioxidanti naturali. Este fructul care ajuta organismul sa absoarba mai bine fierul din alte alimente.

               M – Morcov – este o sursa bogata de vitamina A si fibre alimentare, este un real ajutor in procesul digestiv si mentine sanatatea ochilor.

               N – Nectarinele – contin aproape 90% apa. Stimuleaza imunitatea, protejeaza celula nervoasa si mentin echilibrul sistemului nervos.

               O – Oleaginoasele (nici, migdale, fistic, caju) – sunt bogate in acizi grasi Omega 3 si Omega 6 si au efecte antiinflamatoare. Reduc nivelul de colesterol si ajuta activitatea cerebrala.

               P – Para – reduce senzatia de foame si are cel mai scazut indice glicemic dintre toate fructele. Poate fi consumata cu incredere, fiind mult mai putin alergena decat alte fructe.

Q – Quinoa – este superalimetul cel mai bogat in fibre din clasa cerealelor. Furnizeaza o cantitate mare de substante nutritive si mareste nivelul antioxidantilor din organism.

               R – Rosia – are un continut bogat in potasiu si vitamina C. Reduce riscul de boli cardiovasculare.

               S – Spanac – este un aliment bogat in fier, vitamine si folati care ajuta la reglarea functiilor sistemului imunitar.

               T – Telina – contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care poate fi inclusa in alimentatia de zi cu zi, fara a pune in pericol silueta. Totodata, tonifica si purifica organismul.

               U – Usturoi – creste imunitatea, previne bolile cardiovasculare si contine putine calorii.

V – Varza – este o sursa bogata de vitamina C si are efect diuretic.

Z – Zmeura – sursa buna de vitamina C si fibre, stimuleaza imunitatea si protejeaza atat inima, cat si vasele de sange.

 

Atentie insa, termenul de valabilitate al antioxidantilor din fructe si legume incepe sa se reduca imediat dupa recoltare. De aceea, acestea trebuie consumate cat mai proaspete pentru a beneficia de toate calitatile lor.

„Pentru o viata sanatoasa, consumati zilnic fructe si legume”. Nu sunteti convinsi inca de acest indemn?

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.