Alimentația corespunzătoare în sezonul rece

Categorie COPII|Traieste sanatos
|

Răceală, gripă și deficiențe de vitamină D – iarna poate fi o perioadă dificilă a anului pentru sănătatea noastră și, adesea simțim că ne confruntăm constant cu o serie de probleme medicale. De aceea, este mai important ca niciodată să ne asigurăm că dieta noastră ne oferă o mulțime de substanțe nutritive minunate pentru a ne sprijini sistemul imunitar.

Iată câteva alimente pe care este indicat să le consumi în sezonul rece:

  • ovăz
  • cartofi dulci
  • scorţişoară
  • ciuperci
  • sfeclă
  • semințe de dovleac
  • fructe de padure

Ovăz. Ovăzul, pe lângă faptul că este plin de fibre dietetice, conține, de asemenea ,vitamina B și magneziu, care stimulează energia. Acestea te pot ajuta să îți echilibrezi nivelul de glucoză din sânge, să susții bacteriile prietenoase din intestin și chiar să reducă nivelul colesterolului.

Cartofi dulci. Cartofii sunt cu siguranță la îndemână în timpul sezonului de iarnă, iar cartofii dulci reprezintă o alternativă sănătoasă. Sunt bogați în fibre pentru a combate problemele digestive, conțin numeroși nutrienți, cum ar fi beta-caroten, vitamina C, potasiu și vitamina E.

Acest lucru face ca aceste legume să fie o alegere bună pentru susținerea sistemului imunitar, a ochilor și a sănătății intestinului.

Scorțișoara. Scorțișoara este un condiment dulce, delicios, care este adesea utilizat pe scară largă în timpul sezonului de iarnă pentru a adăuga aromă băuturilor calde și produselor de patiserie.

Vestea bună este că acest condiment, pe lângă faptul că este extrem de gustos, este și plin de beneficii pentru sănătate. Scorțișoara conține o mulțime de antioxidanți și are proprietăți antiinflamatorii naturale, dar ceea ce o face atât de utilă este că este adesea legată de scăderea nivelului de glucoză din sânge.

Ciuperci. Ciupercile sunt asociate cu o multitudine de beneficii pentru sănătate. Acestea conțin o gamă largă de substanțe nutritive, cum ar fi seleniul antioxidant și vitaminele B care promovează energia, dar, pe lângă aceste beneficii, ciupercile acționează și ca o sursă de vitamina D.

Sfecla. Sfecla conține potasiu și nitrați…împreună, acești doi nutrienți te pot ajuta în ceea ce privește reglarea tensiunii arteriale și a oxigenării.

Sfecla roșie conține și fier, un nutrient important atunci când vine vorba de combaterea oboselii și de asigurarea sănătății celulelor roșii din sânge.

Semințe de dovleac. Semințele de dovleac conțin zinc. Zincul ajută la formarea de celule noi și se găsește în tot corpul în creier, plămâni, rinichi și ochi.

Funcționează pentru a regla răspunsul imunitar și joacă un rol important atunci când vine vorba de vindecarea rănilor, ajutând la menținerea structurii și integrității pielii.

Fructe de pădure. Fructele de pădure de culoare închisă, cum ar fi afinele, murele, au toate un singur lucru în comun – sunt extrem de bogate în vitamina C și o serie de alți antioxidanți puternici.

Acestea contribuie la crearea unui sistem imunitar puternic, protejându-te de viruși sezonieri precum răceala obișnuită. Fructele de pădure sunt, de asemenea, bogate în mod natural în fibre și au proprietăți antiinflamatorii pentru a ajuta la evitarea inflamației cronice.

De asemenea, în anotimpul rece este important să consumi carne alba (ex: pește – bogat în omega 3) și usturoi, un antibacterial/antifungic și antiviral natural!

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.