Ana Bucur: Am trecut peste momentele de stress din scoala cu multa rabdare, calm, gandire pozitiva si, mai ales, cu incredere in mine

Categorie COPII|Viitorul tau
|

Ana Bucur este Business Development la un gigant international din domeniul modei. Acum la Londra, Ana si-a cladit o cariera de success atat prin talent, cat si prin capacitatea de a nu se opri niciodata din invatat – fie ca vorbim de scoala, fie de experientele pe care activitatea din Romania si din strainatate i le-au oferit.

Cum v-ati ales domeniul in care activati?

Nu stiu daca eu am ales domeniul sau domeniul m-a ales pe mine… Cred ca m-am indreptat natural spre zona de moda, care m-a atras prin complexitate, finete, sensibilitate, dar si calcul si strategie, atribute esentiale ale domeniului cu care rezonez puternic.

Ce iubiti la domeniul modei? Cum ar trebui sa isi exprime o tanara stilul?

Moda e o industrie speciala, extrem de dinamica, in care colectiile si trendurile se schimba cu viteza luminii, si foarte sensibila la transformarile socio-economice, pe care le absoarbe ca un burete si le reflecta in ceva atat de intim ca hainele pe care le purtam. Stilul cred ca ar trebui sa se construiasca pornind tocmai de la acest amestec de elemente: sa iti reprezinte personalitatea, dar si lucrurile in care crezi, cum ar fi sustinerea unor cauze sociale legate de conditiile de munca in fabrici, sau alegerea unui brand care foloseste materiale sustenabile.

Cum definiti o cariera de succes?

Exista o vorba: “alege sa faci ceea ce-ti place, si nu va trebui sa muncesti nicio zi din viata ta.” Suna frumos, dar aproape imposibil. Totusi, as vrea sa pastrez conceptul si sa inlocuiesc “nicio zi” cu o proportie de 80% / 20%. Daca faci ce-ti place – si, as adauga, la ce esti bun – 80% din timpul petrecut muncind va fi placut, interesant, captivant si va trece repede. Iar ceilalti 20% raman pentru inevitabilele treburi mai putin placute, de care nu avem cum sa scapam.

Cum v-a ajutat educatia in cariera?

In general, educatia m-a ajutat sa ajung in companii si pe pozitii la care visam sa lucrez. In particular, cursul de master m-a ajutat sa-mi schimb drumul in cariera, facand cu adevarat tranzitia de la PR la moda.

Ati avut momente dificile in timpul scolii (bullying, stress etc)? Cum le-ati depasit?

Da, am avut si momente dificile. In mod natural, nivelul de stress crestea in perioada examenelor si devenea din ce in ce mai greu de suportat spre final de sesiune cand oboseala din cauza noptilor nedormite petrecute studiind se acumula, dar am reusit sa trec peste momentele de stress cu multa rabdare, calm, gandire pozitiva si, mai ales, cu incredere in mine.

Povestiti-ne o intamplare fericita din timpul scolii. Cum v-a ajutat in viitor?

Au fost multe, majoritatea legate de realizari academice: premii castigate la diverse concursuri, lucrari publicate in reviste pentru elevi, felicitarile profesorilor si bucuria nemasurata a parintilor mei. Toate m-au ajutat sa am din ce in ce mai multa incredere in mine si sa prind mai mult curaj.

Care era profesorul dvs preferat in scoala? De ce?

Profesoara mea preferata ramane cea de limba engleza, datorita ei am invatat-o cu multa placere, ceea ce m-a ajutat sa ajung la un nivel avansat destul de repede. Metoda ei era neconventionala pentru anii ’90: din cand in cand, la ore, ne punea filme in limba engleza fara subtitrare sau ne imprumuta carti in limba engleza pe care puteam sa le luam acasa si sa le citim. Fara eforturile ei, nu cred ca as fi reusit sa invat asa bine o limba straina care sa-mi foloseasca atat de mult in viitor.

De ce este importanta educatia?

In afara de informatia noua la care un elev sau un student este expus, scoala te ajuta sa-ti dezvolti tot felul de calitati si abilitati, care iti vor folosi enorm in viata – curiozitatea, gandirea analitica, exprimarea cursiva si coerenta, gasirea solutiilor, precum si cele legate de comunitatea din scoala – interactiunea cu colegii si cu profesorii, care te vor forma pe viitor si te vor pregati pentru interactiunea cu colegii din mediul profesional.

De ce ar trebui sa isi continue un tanar din ziua de azi studiile?

Studiile sunt importante atat prin ceea ce fac cu si din tine ca persoana, cat si prin cartea de vizita pe care te ajuta sa ti-o construiesti si prin relatiile pe care ti le faci in timpul scolii. De foarte multe ori, la finalul studiilor, studentii primesc recomadari de la profesori, care ii pot ajuta sa deschida usi si sa inceapa sa-si puna bazele unei cariere.

Cum va petreceti timpul liber?

De cand ma stiu, in timpul liber mi-a placut sa citesc. Sunt o fire curioasa si cititul mi-a satisfacut acea curiozitatea naturala de a invata si de a descoperi lucruri noi. In afara de citit, urmaresc seriale, gatesc, ies cu prietenii, calatoresc, si, din cand in cand, ma pierd cu orele in cate un targ de vechituri. 

Care sunt lucrurile care conteaza in relatia viata profesionala/viata personala?

Cred ca e foarte important sa stii unde sa tragi linia, sa iti gestionezi viata profesionala in asa fel incat, la sfarsit de program, sa poti lasa toate grijile si problemele de la lucru la usa biroului. In egala masura, conteaza sa poti sa te desprinzi de evenimentele din viata personala cand esti la birou. Nu e deloc usor pentru ca nu avem butoane pornit-oprit, dar cu putin exercitiu si tarie, poti face o delimitare sanatoasa intre cele doua medii.