Andrei Craciun, cadru universitar: Voluntariatul mi-a dat o directie, un scop si mi-a cultivat dorinta de a visa la un maine mai senin

Categorie COPII|Viitorul tau
|

Inovatia in tehnologie este una dintre pasiunile lui Andrei Craciun, care a ales sa ramana in zona mediului universitar dupa terminarea studiilor pentru a contribui la dezvoltarea cercetarii stiintifice cu “armele” pe care le are la indemana: studenti curiosi, acces la informatie, idei si tehnologie la Universitatea de Vest Timisoara, in cadrul Departamentului pentru Cercetare Stiintifica si Creatie Universitara. In aceeasi masura, Andrei este pasionat de educatie si voluntariat, alte doua domenii de activitate in care a dus si adus tehnologia de-a lungul timpului.

Lucrezi in zona de educatie universitara. Cum ai ales domeniul in care activezi?

Invatamantul superior este o zona a societatii in care viitoarele elite, viitorii profesionisti si lideri de maine sunt formati. Acesta este carligul care m-a tinut aproape dupa absolvire si care totodata ma responsabilizeaza. Nu pot sa spun ca mi-am dorit sa lucrez in domeniul universitar, nu fac doar asta, insa cred ca satisfactia de a contribui la formarea oamenilor care vor transforma viitorul intr-unul mai bun pentru toti ma motiveaza sa raman aproape. Si sa nu uit, cel mai important in viata profesionala, la fel si in cea privata, sunt oamenii alaturi de care lucrezi. Pot sa spun ca datorita lor am ales domeniul si tot datorita lor, imi place foarte mult ceea ce fac.

 Mediul universitar iti ofera un cadru academic in care sa te dezvolti profesional ulterior. In opinia ta, cum iti alegi facultatea potrivita?

Facultatea potrivita … cred ca pentru a alege facultatea potrivita e nevoie sa stii dinainte ce iti place. Daca nu ai idee despre ce ai vrea sa faci, e important sa vorbesti despre asta cu persoane care te pot sfatui. Dincolo de alegerile evidente (prieteni, parinti, prieteni mai mari), multe din universitatile din Romania au centre de consiliere si orientare in cariera. Cred ca este si mai important sa participe – daca au ocazia – la scoli de vara, olimpiade, concursuri, cursuri si proiecte organizate de diverse universitati din tara, astfel incat sa intre cat mai eficient in contact cu mediul respectiv. Din interactiuni, intrebari si dezbateri iti poti da mult mai facil seama ce vrei sa faci pe viitor si totodata care este alegerea potrivita pentru tine. In cazul meu, stiam de pe la 6 ani ca vreau sa urmez o facultate tehnica. Pentru ca imi placea sa dezansamblez orice, avand apoi ocazia sa-l vad pe unul dintre unchii mei venind in vizita pe la noi – student la Politehnica – reparand ceea ce evident scurtcircuitam eu. Ajuns la inscriere, am fost destul de inspirat sa mai povestesc la fata locului cu studenti si voluntarii din zona si sa nu ascult un indemn parintesc de a alege 3-4 universitati diferite si de a vedea dupa unde intru fara taxa. Chimia de la fata locului, un schimb inteligent de 2-3 fraze iti clarifica imediat intrebarea „oare ma aflu în locul potrivit?”.

 Se vorbeste mult de trenduri si joburi de viitor in spatiul public. Poti numi trei joburi de viitor pentru care te poti pregati inca de acum?

Viitorul se indreapta tot mai mult spre tehnologiile digitale. Sunt multe domenii in care exista potential urias pentru viitor, as numi doar cateva: IT&C – atat hardware cat si software, exploatarea eficienta a resurselor regenerabile, optimizarea amprentei de carbon asupra mediului, robotica hardware & software, automatizarile inteligente. Evident, aceste domenii sunt in spectrul tehnic, dar nu as ignora nici arta, cultura, domeniile care au o responsabilitate in dezvoltarea etica a acestor domenii. Datele deschise (inclusiv educatia deschisa) dar si conectivitatea vor fi elemente care definesc tehnologiile viitorului.

Pot sa mai anticipez de asemenea o schimbare majora in ceea ce inseamna IT-ul clasic. Avem in ultimii 50 de ani o dezvoltare fabuloasa a segmentului personal computing devices, dar ca element de viziune, ce urmeaza, va avea nevoie de mai mult. Explorarea spatiului, urmatoarea bariera in dezvoltarea umanitatii va impune dezvoltarea tehnologiilor tip quantum computing, care va schimba complet modul in care interactionam cu echipamentele viitorului. Astfel zona de Inteligenta Artificiala si Machine Learning vor avea in urmatorii 15-20 de ani o dezvoltare tot mai rapida si exponentiala. Odata cu asta, securitatea cibernetica devine tot mai importanta in viata de zi cu zi, atat pentru dispozitivele personale cat mai ales pentru toate dispozitivele care formeaza acel internet al lucrurilor (Internet of Things).

Ai avut momente dificile in timpul scolii (bullying, stres)? Cum le-ai depasit?

Am avut tot felul de momente in timpul scolii. In comuna in care mi-am inceput eu aceasta calatorie fantastica in educatie si tehnologie, lucrurile au fost destul de liniare. Nimic iesit din comun cu exceptia unei segregari destul de evidente la acel moment intre unii colegi de etnie roma. Intre timp, lucrurile s-au schimbat complet, majoritatea cetatenilor intelegand valoarea unei educatii colaborative pentru viitorul odraslelor. La liceu, am avut parte de momente de bullying pe care in general le-am depasit alaturi de colegii de clasa, cu doua exceptii despre care nu as vrea neaparat sa vorbesc. Cert este ca in cele din urma, am realizat ca a fost mai bine sa discut direct cu persoanele respective, diriginte / consilier scolar, in momentul in care lucrurile au iesit de sub control. A fost dificil si nu tot timpul mi-a iesit, dar cu oamenii potriviti am invatat sa nu apelez la arma prostului – varianta agresiva de transat eventuale dispute. Am incercat sa discut direct cu persoanele respective, uneori aceste discutii au fost mediate de alti colegi, este mai important sa nu lasi stresul sa se acumuleze. Si daca tot vorbim de stres, la mine a fost relativ simplu de combatut. Voluntariatul si-a pus amprenta pe activitatea mea din clasa a 10-a si  19 ani mai tarziu este tot o parte importanta din viata mea. Mi-a dat o directie, un scop si mi-a cultivat dorinta de a visa la un maine mai senin. Si nu doar de a visa, ci mai mult de a gasi oameni care la fel ca si mine viseaza si apoi se implica pentru a transforma visele in realitate. 

Povesteste-ne o intamplare fericita din timpul scolii. Cum te-a ajutat in viitor?

Sunt multe experiente pentru care le sunt dator unor fosti profesori. Dar in general pot sa spun ca am avut parte de o deschidere fantastica pentru idei noi si implicare. Am vrut sa facem o revista care nu se mai editase de ceva timp. Niciunul dintre cei patru care ne-am gasit ca vrem sa editam revista n-avea nicio experienta in asa ceva. Si totusi am gasit deschidere totala, am editat si tiparit revista cum am vrut si considerat noi de cuviinta, cu sfaturile si sprijinul dirigintei mele. Poate nu o fi mare lucru acum, dar in 2000 nu prea auzisem eu de astfel de deschidere din partea multor cadre didactice. Pot spune ca atitudinea profesorilor din generala si liceu, care mi-au facut onoarea sa-mi impartaseasca din experienta lor, m-a ajutat si ma va ajuta intotdeauna sa privesc mai senin orice provocare, cu deschidere si cu cat mai putine idei preconcepute. 

De ce este importanta educatia?

Educatia iti oferă perspectiva de a vedea ansamblul, de a trece in mod real orice sub filtrul propriu si de a lua cea mai buna decizie. Tot educatia iti cultiva abilitatea de a visa si dincolo de asta, de a transforma visele in realitate. Nu intotdeauna poti avea parte de o educatie personalizata pe competentele si interesele fiecarui copil, dar pot spune cu incredere ca educatia iti ofera elementele de baza sa poti mai apoi sa inveti singur, sa-ti dai seama ce conteaza pentru tine, sa poti apoi sa construiesti alaturi de alti colegi.

De ce ar trebui sa isi continue un tanar din ziua de azi studiile?

Fara educatie nu iti poti depasi conditia. Educatia face diferenta dintre o persoana care traieste de la un salariu la altul si o persoana care are privilegiul de a construi alaturi de echipa sa intregi experiente. Educatia te ajuta sa vezi potentialul in situatii care par urate, te ajuta sa devii mai optimist si sa faci tot ceea ce poti pentru a schimba in bine viitorul. Desi nu ofera inca trasee personalizate in care sa inveti si sa cultivi doar ce-ti place, studiile iti ofera acel pasaport cu ajutorul caruia sa poti calatori in viata cu fruntea sus, te ajuta sa construiesti pentru tine si pentru cel de langa tine, in acelasi mod. Te ajuta sa fii mai bun si mai satisfacut de propria viata.