Apa, sursa vietii

Categorie COPII|Mediul inconjurator
|

Desi exista in tot ce ne inconjoara, planeta se indreapta cu pasi repezi inspre o criza majora de apa. Ce poti face in acest sens?

In Romania nu exista, deocamdata, o criza de apa. Pe planeta, insa, sunt multe tari unde oamenii nu au apa de baut, nu isi pot face dus sau sunt nevoiti sa mearga ore in sir, zilnic, in cautarea lichidului magic.

Prin urmare, este responsabilitatea noastra, a tuturor, sa salvam planeta.

Ce trebuie sa stii

Planeta este acoperita in proportie de 71% de apa, iar oceanele reprezinta peste 95% din total.

Insa nu toata aceasta apa este buna de baut (potabila). Dimpotriva, cea mai mare parte nu pate fi consumata de catre oameni. Pentru a fi potabila, apa trebuie filtrata prin procedee specifice, lucru care poate fi destul de scump. Prin urmare, nu toate tarile isi permit acest lux si, de aceea, foarte multi oameni nu au acces la apa potabila.

De fapt, apa potabila este folosita si in alte scopuri, de la activitati in gospodarile, precum spalatul hainelor sau al vaselor, la irigatii si procesarea hranei pentru larg consum.

Cum poti ajuta

In primul rand, consuma apa cu moderatie. Bea cat mai multa, pana la 2l pe zi, insa nu folosi mai multa decat este necesar in alte scopuri. Cand faci dus, nu lasa apa pornita. La fel cand te speli pe maini.

Daca uzi plantele, nu exagera cu apa – uneori poti face chiar rau radacinilor.

Spune-le prietenilor si colegilor tai despre nevoia de a participa la salvarea apei si, implicit, a planetei. Fiecare mic efort conteaza si, impreuna, putem reusi.

Daca ai intrebari, discuta cu un adult de incredere, cu medicul tau, sau suna la 116111 sau scrie-ne la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro