Arta origami și arta quilling-ului, două metode pentru a creea figurine din hârtie

Categorie COPII|Traieste frumos
|

Cu siguranță te-ai jucat cel puțin o dată cu figurine de hârtie, mai ales dacă îți place să te joci cu formele si culorile, consideri hârtia colorată o modalitate de exprimare și îți plac obiectele decorative,  află că în lume, există două tehnici foarte cunoscute pentru a face mai mult decât o figurină din hârtie: arta origami și arta quilling.

Origami este arta de a împături hârtia în forme și figuri decorative. Denumirea sa provine din combinația cuvintelor japoneze oru (a împături) și kami (hârtie). Deși Hârtia a fost inventată în China, în jurul anului 105 î.Hr., ea a fost adusă în Japonia de către călugări, în secolul VI. La momentul respectiv, hârtia era un produs de lux, iar origami-ul se făcea doar cu scopul de a obține decorațiuni pentru ceremonii religioase și alte ocazii speciale. Ani mai târziu, când hârtia s-a mai ieftinit, origami a devenit o formă de artă din ce în ce mai populară, fiind chiar o activitate recreațională. Primele instrucțiuni pentru plierea hârtiei au apărut în 1797 în lucrarea lui Akisaro Rito intitulată Sembazuru Orikata, ca 50 de ani mai târizu, să se publice de către Adachi Kazuyuki o compilație mai cuprinzătoare de instrucțiuni și exemple.

În Europa, împăturirea hârtiei a început să fie practicată în secolul XII, atunci când Maurii au adus acest obicei în Spania. Spaniolii s-au jucat cu hârtia și au modelat-o, denumind practica papiroflexia sau pajarita.

Cele mai cunoscute modele de origami sunt cocorul japonez sau paper crane (orizuru), floarea origami și cubul modular.

Link: https://www.youtube.com/watch?v=KfnyopxdJXQ&feature=emb_title

Quilling-ul, în schimb, datează din perioada Renașterii (secolele 14 – 16), când călugării și călugărițele din Italia și Franța o foloseau pentru a decora coperțile cărților, dar și pentru a orna diverse obiecte de cult. Aceștia foloseau resturile de hârtie aurită rămase în urma procesului de realizare al cărților, le tăiau fâșii pe care le rulau și modelau.

Pentru începători, mai ales dacă nu v-ați mai jucat cu această tehnică, se pot improviza toate obiectele necesare. Lista scurtă de materiale necesare include benzi de hârtie colorată, adeziv și un instrument pentru rulat. Benzile de hârtie le poți tăia chiar tu, iar unealta e rulare o poți realiza dintr-o scobitoare sau un bețișor de bambus.

Răsucirea benzilor de hârtie se realizează astfel: capătul fâșiei se introduce în crestătura uneltei, apoi prin rotirea bețișorului se răsucește și fâșia de hartie. Se va obține o spirală de hârtie, care se va introduce în cercul corespunzător șablonului și se lasă să se desfacă. Se lipește capătul fâșiei de hârtie pentru a se păstra forma circulară. Aceasta este forma de bază prin care se pot modela toate celelalte.

Link: https://www.youtube.com/watch?v=fCTtpImMwmg

 

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.