Beneficiile cititului cu voce tare

Categorie COPII|Viitorul tau
|

„Nu exista prieten la fel de loial ca o carte” spunea Ernest Hemingway, unul dintre cei mai mari scriitori ai secolului trecut. Cititul inseamna o calatorie intr-o lume extraordinara, iar cititul cu voce tare aduce beneficii in dezvoltarea emotionala, psihica si cognitiva – atat a copiilor, cat si a adultilor.

Mai mult decat consolidarea legaturii dintre parinti si copii, cititul imbunatateste capacitatea de ascultare, imbogateste vocabularul, poate imbunatati capacitatea de a invata sa citeasca a unui copil si dezvolta pasiunea pentru lectura.

Cititul cu voce tare poate fi un moment de testare a abilitatilor de prezentare, mai ales daca parintele are capacitatea sa citeasca pe voci, ingrosand sau subtiind vocea in functie de personaje si de firul narativ, sa faca schimb de priviri, sa sopteasca sau chiar sa rada in hohote. Intonatia, mimica si gesturile, precum si oprirea lecturii pentru explicatii suplimentare si lamuriri, dezvolta mult mai armonios relatia parinte-copil.

Beneficiile cititului cu voce tare incep inca din pantecul mamei. Diverse studii arata ca bebelusii intre 0 si 2 luni sunt mai receptivi la ritmurile si povestile pe care le-au auzit inainte de nastere. Este cunoscut faptul ca bebelusul inca din burta mamei aude fiecare sunet si vibratie din jurul lui. De asemenea, cantecul, rima sau lectura pentru bebelusul din burta mamei au un si un efect de calmare, caldura si apropiere.

Insa cititul cu voce tare are mult mai multe beneficii si pentru cel care citeste. Este un exercitiu bun de dictie si totodata un exercitiu foarte util pentru a te pregati de prezentari publice sau comunicari in fata celorlalti.

Studiile arata ca atunci cand citesti cu voce tare, se intampla o serie de lucruri benefice:

Te poti concentra mai usor la informatia pe care o citesti.

Atunci cand citesti cu voce tare, e mai dificil sa iti fuga mintea in alte locuri, pentru ca te concentrezi mai mult pe intelegerea textului – atat la mesajul transmis, cat si la citirea propriu-zisa.

Dispare plictiseala.

Atunci cand citesti in gand si mintea iti mai zboara si la alte lucruri, e foarte posibil sa intervina plictiseala. Concentrarea fiind mai mare, interesul nu mai dispare.

Esti mai atent la pronuntie.

Cititul cu voce tare ajuta si la exprimarea corecta a cuvintelor. Ajuta mult ca atunci cand citesti sa iti imaginezi un auditoriu care trebuie sa inteleaga clar si concret mesajul pe care tu il transmiti.

Intonatia face diferenta.

Ca si in cazul pronuntiei, intonatia se “educa” tot prin exercitiu de imaginatie privind un public pe care il poti avea. Semnele de punctuatie sunt foarte importante, iar cititul cu voce tare te va ajuta sa iti imbunatatesti tehnicile de prezentare.

Creste increderea in tine.

Obisnuinta cu propria voce este un alt punct important al increderii in tine. Cu cat te obisnuiesti mai rapid cu tonalitatea vocii tale, cu atat vei comunica mai facil cu cei din jurul tau.

Considera-l ca un exercitiu de public speaking.

Una dintre cele mai mari frici ale oamenilor este vorbitul in public. Practic, cititul cu voce tare pune o caramida importanta la temelia increderii in sine in ceea ce priveste o prezentare publica.  Astfel, iti antrenezi pronuntia, dictia, intonatia si stapanirea emotiilor.

 

Daca ai intrebari, discuta cu un adult de incredere sau suna la 116111 sau scrie-ne la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro