Beneficiile jurnalului

Categorie COPII|Viata ta
|

Jurnalul poate fi un instrument important pentru a tine evidenta deciziilor importante din viata ta. Poate fi, de asemenea, si o inregistrare cronologica a progresului pe care il faci zi de zi si iti poate permite sa iti amintesti motivele care stau la baza luarii deciziilor pentru evenimentele importante ale vietii.

Beneficiile unui jurnal sunt valabile atat pentru copii, cat si pentru adolescenti sau adulti. Acesta poate deveni un refugiu, atunci cand gandurile pot fi prea coplesitoare. Mai jos gasesti cateva motive care te-ar putea determina sa incepi sa scrii intr-un jurnal:

1.Te ajuta sa patrezi vii amintirile

Pastrarea unui jurnal este o metoda excelenta de a rememora diverse momente din viata ta. Poate fi chiar distractiv ca, dupa o perioada, sa recitesti filele mai vechi si sa iti amintesti experientele pe care le-ai relatat. Detaliile din fiecare povestire te pot face sa retraiesti momentele respective, iar daca atasezi si fotografii, clar imaginile te vor transpune in povestea scrisa.

 2.Te determina sa te detasezi putin de tehnologie

In ziua de azi, retelele de socializare ne permit sa ne exprimam gandurile in mediul online. Oricine poate avea un blog, insa toata informatia prezentata pe acesta este publica. Jurnalul, in schimb, este un obiect intim, privat, care te ajuta sa te concentrezi pe tine insuti si nu pe comentariile sau validarea celorlalti. In plus, poate fi chiar relaxant sa te detasezi de tehnologie vreme de jumatate de ora si sa te concentrezi doar pe tine si propriile ganduri.

3.Reduce stresul si determina eliberarea emotionala

Uneori, stresul provine din nesiguranta, din incertitudine. Organizarea gandurilor pe hartie te poate ajuta sa iti rezolvi mai usor problemele. Incearca sa notezi o situatie pe hartie, sa vezi daca devine mai clara si mai usor de inteles. Jurnalele, spre deosebire de alte modalitati de scriere sunt solutii pentru exprimarea emotiilor coplesitoare, cum ar fi furia sau frustrarea, fara insa a-i rani pe cei dragi. Daca esti nervos sau suparat pe cineva, incearca mai intai sa asterni gandurile pe hartie si apoi gandeste-te daca inca ti se pare o idee buna sa rezolvi situatia printr-o cearta.

4.Ajuta la dezvoltarea pozitivismului

Daca simti ca te ajuta sa te descarci, noteaza gandurile negative in jurnal, iar apoi rupe foaia si arunc-o. Aruncarea fizica a gandurilor negative te poate ajuta sa iti eliberezi mintea de acestea. In schimb, pastrarea gandurilor pozitive te poate ajuta sa te apreciezi mai mult pe tine insuti si ceea ce ai, sa te simti mai increzator si, in consecinta, mai fericit.

5.Te ajuta sa descoperi noi perspective

Uneori, scrierea unor situatii tulburatoare te poate ajuta sa descoperi noi perspective, deoarece te determina sa redai povestea si astfel poti scoate la iveala detalii care pot trece neobservate la prima vedere. Aminteste-ti intotdeauna ca esti autorul propriei vieti.

 

Jurnalul te poate ajuta sa te exprimi mult mai usor. Fie ca vrei sa iti organizezi ideile, sa te eliberezi de stres sau sa iti stimulezi creativitatea, fa din jurnal prietenul tau si bucura-te de modul in care iti poate imbunatati viata.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.