Beneficiile legumelor de primavara pentru organism

Categorie COPII|Traieste sanatos
|

Pentru ca in lunile de iarna in alimentatia noastra au predominat grasimile si proteinele animale, organismul resimte tot mai acut efectul acestor alimente iar, intr-o oarecare masura, starea de sanatate a avut de suferit. Astfel, putem vorbi de stari de oboseala generala, insotite de slabiciune fizica si incapacitate de concentrare.

Medicii nutritionisti afirma ca toare aceste stari apar din cauza lipsei vitaminelor si a mineralelor din organism si recomanda a se consuma verdeturile si cruditatile de primavara. Acestea ajuta organismul la refacerea rezervelor de antioxidanti si intareste sistemul imunitar.

Iata cateva dintre legumele primaverii si beneficiile aduse organismului de consumul acestora: 

Urzicile – Conform specialistilor, aceasta au un rol esential pentru organism deoarece vitaminizeaza si remineralizeaza organismul, elimina starea de anemie, stimuleaza digestia, curata sangele, avand efect detoxifiant.

Printre avantajele includerii urzicilor in alimentatie regasim faptul ca ele contin un numar mare de aminoacizi, vitaminele A, B2, C si K, clorofila, saruri minerale precum calciu, magneziu, fier si siliciu, substante proteice si acid folic. 

Spanacul – Este bogat in vitamine si minerale, esentiale pentru o buna functionare a organismului. Acest aliment are un continut ridicat de fier, calciu, potasiu si vitaminele A, B, C, E si K, dar si o doza consistenta de proteine.

Spanacul, pe langa gama completa de minerale si vitamine esentiale, are calitati superioare antioxidante si regleaza o serie de procese interne, de la curatarea sangelui la reducerea anemiei, la detoxifiere si intarirea imunitatii.

Salata verde – Sustine imunitatea organismului prin aportul de beta-caroten, vitaminele B, C, D si E, dar si de saruri minerale importante precum fier, calciu, zinc, cupru, fosfor.

Consumul de salata contribuie la ameliorarea problemelor digestive, iar datorita continutul ridicat de fibre si antioxidanti scade riscul de cancer de colon.

Leurda – Cunoscuta in popor sub denumirea de „usturoiul ursului”, este o planta ce contine importante resurse de vitamine si minerale, printre care: vitamina C, A si D, zinc, fier, calciu, sodiu, potasiu si magneziu, cat si de fibre alimentare. Este considera un adevarat tonic pentru sistemul cardiovascular, indeplinind, in acelasi timp, si un rol detoxifiant si diuretic. Este asemanatoare cu usturoiul prin faptul ca si ea contine alicina, substanta antivirala si antibacteriana necesara organismului in aceasta perioada.

Ridichea – Este un alt aliment „vedeta” al acestei perioade datorita continutului ridicat de antioxidanti. Ridichiile contin vitamina C si o parte din vitaminele B, acid folic, magneziu, cupru, zinc, fier, calciu. Specialistii recomanda acest aliment in curele de slabire, deoarece are un continut caloric scazut.

Ridichiile mai au o multime de efecte pozitive asupra organismului printre care: previn infectiile respiratorii, sustin functia hepatica si urinara, imbunatatesc digestia, combat anemia specifica acestei perioade.

Loboda – Frunzele de loboda sunt bogate in vitamina C si K, magneziu, calciu, fosfor, zinc, seleniu si sunt o sursa importanta de proteine si fibre.

Aceasta ajuta la intarirea sistemului imunitar, la imbunatatirea digestiei si are efecte diuretice si laxative.

 

Profitati de legumele de sezon, care reincarca organismul cu mineralele si vitaminele de care acesta are nevoie. Ajutati-va organismul sa fie in forma, astfel asociati consumul acestora cu miscare in aer liber, dar si o buna hidratare a organismului.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.