Bianca Tudor, fondatoare si CEO al clubului de afaceri dedicat femeilor Elite Business Women, este nu numai o femeie de afaceri sofisticata ci este, mai mult decat orice, o luptatoare. Si-a construit cariera pas cu pas, dupa propriile reguli, iar acum culege roadele: clubul sau are peste 10.000 de membre in Romania, iar birourile din strainatate sunt in continua crestere si ele.
Cum definesti o cariera de succes?
Dintotdeuna am avut ca valoare principală evolutia – o carieră de succes este cea care te dezvoltă, te provoacă, te ajută să contribui. Indiferent ce faci, asigură-te că lași ceva în urma ta! Si da, nu accepta nimic ce nu te respectă ca om, ca pregătire profesională, ca partener sau ca angajat.
Cum te-a ajutat educatia in cariera?
Educatia este cheia, este la baza evolutiei mele. Este pașaportul de a ieși din mediul rural, din sărăcie, din starea de victimizare și mentalitatea „NU se poate”.
Am înteles dintotdeauna că atunci când nu moștenești prosperitatea (succesul), trebuie să o/îl creezi. Doar cu educatie, pregătire profesională, coloană vertebrală și efort sustinut reușim.
Am crescut în mediul rural, la bunica mea, un om minunat. Am văzut cum destinul este predefinit în mediul rural sau orașele mici – faci o școală, poate până în clasa a XII-a, te căsătorești, te angajezi la uzină și dai naștere și tu unui copil, în aceleași conditii.
După liceu, am plecat la studii la Bucuresti, singură, să îmi croiesc un drum. A fost pasaportul meu de iesire, imediat am aplicat pentru un job în multinatională, am intrat într-un ONG international, am ajuns să colaborez cu Comisia Europeană, am creat un business, prezent în România, UK, Portugalia, Italia. Si construiesc în continuare.
Imaginati-va dacă după liceu rămâneam acasa, la un job de vânzatoare într-un magazin… educatia este CHEIA. Desigur, și efortul constant, asumarea si integritatea.
Ai avut momente dificile in timpul scolii (bullying, stress etc)? Cum le-ai depasit?
DA! Eram elev de 10 și de multe ori colegii se supărau că sunt prea serioasă.
Profesoarele de multe ori mă subestimau pt că eram o fata „drăgută” si trebuia să muncesc dublu ca să obtin note pe merit.
Ce am făcut? Am stiut că va trece, mi-am repetat că eu am drumul meu, că pe termen lung, faptul că sunt serioasă mă va ajuta.
Povesteste-ne o intamplare fericita din timpul scolii. Cum te-a ajutat in viitor?
Cred că m-a ajutat că am făcut parte din elita școlii, era mult de muncă, dar am văzut POSIBILITATEA și mi-am lărgit imaginatia, cercul de cunoștinte, să scriu pentru Revista Scolii, să merg la olimpiadele de limbi străine, să lucrez alături de profesori buni, m-au pregătit pentru mediul de business international.
Care era profesorul tau preferat in scoala? De ce?
Profesorul preferat? Hmm, greu! Cred că este profesorul de latină și franceză, alături de care am mers la olimpiade. Era cel mai drastic ca stil de predare și notare, DAR cel mai pasionat de munca sa. El venera, onora limble străine, limba română, poezia, literatura. Mi-am dat seama că acesta este succesul unei cariere, să ai pasiune și evolutie chiar și după 20 de ani!
De ce este importanta educatia?
Dacă dorim să vedem lumea ca un loc corect și echitabil, unde tuturor li se oferă oportunități egale, educația este baza!
Educația este o necesitate dacă dorim să eliminăm diferențele existente între diferite clase sociale și inegalitate de gen. Educatia deschide o lume întreagă de oportunități pentru cei săraci, astfel încât aceștia să aibă un impact egal în ceea ce privește munca egală pentru plată egală. Educația joacă, de asemenea, un rol major în emanciparea femeilor.
De ce ar trebui sa isi continue un tanar din ziua de azi studiile?
Indiferent că trebuie să mergi pe jos iarna la școală sau mergi cu masina, la final de zi, contează dacă azi ai mai învătat ceva.
Nu fericirea este ceea ce căutăm, ci dezvoltarea noastră continuă. Atunci când nu mai evoluezi, te stingi.
Stiu că atunci când ești tânăr ai senzatia că școala este o piedere de timp, insa indiferent că esti pictor, muzician, sportiv, sau antreprenor, fără educatie nu poti maximiza talentul tău, nu îl poți multiplica, nu poti face alegeri sănătoase și informate pentru viata ta si a celor dragi. Nu poti sfătui copiii tăi pentru prosperitate.
De la vânzatoare într-un oraș mic, ceea ce era pre-definit, la femeie de afaceri la nivel internațional stă decizia de a urma o Facultate.