Ce este binge-watching?
Binge watching reprezintă practica de a viziona mai multe episoade ale unui program de televiziune în succesiune rapidă, de obicei prin intermediul DVD-urilor sau streaming digital. Acest fenomen le permite copiilor, adolescenților și adulților deopotrivă să urmărească emisiunile, serialele și filmele pe care doresc să le vizioneze, oricând doresc, fără să fie necesar nici cel mai mic efort.
Sigur, în anumite situații este în regulă să urmărești o serie întreagă dintr-un program de televiziune împreună cu un prieten. Când se transformă într-un obicei, acest comportament poate avea consecințe negative asupra vieții tale.
Care sunt efectele negative ale acestui fenomen?
După cum se dovedește, potrivit unui studiu de la Universitatea din Texas, adolescenții și adulții care se îndreaptă în mod regulat către dispozitivele lor pentru episoade de binge-watching au mai multe șanse de a experimenta singurătate și depresie. Are sens: adolescenții cu o viață socială activă vor fi ocupați să iasă și să facă lucruri. Nu au timp să petreacă ore nesfârșite în fața unui ecran. Adolescenții singuri sau depresivi, pe de altă parte, vor apela la Netflix, sau YouTube pentru a-și distrage atenția de la acele sentimente negative. Există o singură problemă: nu rezolvă nimic.
În schimb, binge-watching-ul este un mecanism de coping temporar care nu rezolvă problema reală. Mai rău, poate duce la creșterea sentimentului de izolare pe măsură ce adolescenții petrec mai mult timp în fața televizorului decât cu prietenii sau colegii lor.
Binge-watching-ul poate apărea din aceeași lipsă de autocontrol care îi face pe adolescenți să-și verifice compulsiv telefoanele. Ei știu că au alte lucruri de care să aibă grijă: teme, treburi casnice și chiar interacțiunea cu ceilalți – prietenii, familia.
Anumite probleme sunt legate de petrecerea unui timp îndelungat în fața device-urilor precum obezitatea, calitatea scăzută a somnului, scăderea performanțelor școlare și chiar stima de sine scăzută. Este ok să te uiți la televizor din când în când, dar echilibrul este cel mai bun.
Ce poți face?
Încearcă să îți faci un program zilnic care să conțină activități precum – participarea la ore, efectuarea temelor si a treburilor casnice potrivite vârstei tale, relaxare și socializare, activități fizice în aer liber. Propune-ți să petreci o perioadă scurtă în fața televizorului (ex: poți urmări un episod pe zi din serialul preferat).
Discută cu o persoană de încredere – familie, cadre didactice sau chiar cu un specialist despre acest comportament: ce programe TV urmărești, cum te simți atunci când le vizionezi și chiar după. Alegerile pe care le faci referitor la emisiunile, serialele pe care le urmărești poti spune multe despre personalitatea ta, starea emoțională, dorințele și aspirațiile tale.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.