Odata cu venirea vacantei de vara ni se schimba rutina si activitatile obisnuite, suntem mai relaxati, mai energici, petrecem mai mult timp in aer liber, planificam si mergem in vacante – ex. la plaja, la munte, in tabara, etc.
Totodata, pe langa bucuria resimtita, nu trebuie sa uitam totusi ca si pe timpul verii suntem expusi factorilor care pot cauza aparitia unui numar crescut de afectiuni.
Iata cateva dintre cele mai frecvente afectiuni cu care va puteti confrunta in aceasta perioada:
- Gastroenterita
Aceasta se manifesta prin dureri abdominale, varsaturi, diaree, febra. Toate acestea simptome sunt provocate de bacteriile (ex. – salmonela) prezente in alimente sau lichide contaminate. Cum puteti preveni aparitia acestei afectiuni? Hidratati-va si consumati alimente bogate in vitamine – ex. fructe si legume proaspete. Evitati consumul de alimente perisabile.
- Conjunctivita
In aceasta situatie, simptomatologia include iritatie, lacrimare, senzatie de corp strain in ochi, inflamarea partii superioare a ochiului, etc. Cauzele care favorizeaza aparitia conjunctivitei sunt diverse – ex. praf, fum, nisip, polen, etc.
- Insolatia
Epuizarea din cauza caldurii se instaleaza treptat, iar daca nu se intervine se poate complica favorizand aparitia insolatiei.
La debut , din cauza caldurii apare senzatia de epuizare termica: sete intensa, slabiciune, iritabilitate, crampe musculare, greata si varsaturi, transpiratie excesiva, piele rece si umeda,etc. In lipsa unei interventii corespunzatoare, aceasta se poate transforma in insolatie: dureri de cap severe, slabiciune, ameteala, confuzie, pielea devine fierbinte, rosie si uscata, creste temparatura corpului, convulsii, pierderea cunostintei, etc.
Insolatia se instaleaza in momentul in care are loc expunerea prelungita la soare, fara a respecta cateva reguli. Iata ce puteti face pentru a preveni instalarea insolatiei:
– nu participati afara la activitati solicitante in perioada cu soare intens;
– acoperiti-va capul (ex. – cu palarie, sapca) atunci cand stati la soare;
– utilizati creme cu factor de protectie mare la fiecare 1,5 ore pe zonele expuse;
– purtati haine deschise la culoare, din materiale naturale – ex. in, bumbac;
– beti apa mai multa daca practicati activitati fizice, chiar si daca nu va este sete.
In situatia in care prezentati simptome de insolatie, mergeti imediat la camera de garda pentru a beneficia de ingrijire medicala.
- Otita externa
Aceasta este o infectie a canalului urechii externe care poate aparea atunci cand ramane apa in ureche, favorizand dezvoltarea bacteriilor. Simptomatologie: durere puternica in ureche, care creste in intensitate atunci cand este atinsa.
Pentru a evita aparitia acestei afectiuni, se recomanda folosirea dopurilor sau castilor de urechi in apa, dar si o igiena corecta a urechilor.
Cu putina grija si atentie, toate acestea pot fi evitate si va puteti bucura din plin de vacanta. Preventia este cea mai buna cale pentru a avea o vacanta reusita.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.