Cadrul ideal pentru a invata eficient

Categorie COPII|Viata ta
|

Primele experiente legate de invatare au o importanta majora in formarea stilului de invatare. Ideal ar fi sa poti invata oriunde, insa este bine sa iti formezi deprinderea de a invata la ore fixe si, daca este posibil, in acelasi loc. Creandu-ti aceasta rutina de a invata in acelasi loc si la aceeasi ora, starea de spirit corespunzatoare se va instala imediat cand te asezi la masa/ birou.

Este bine ca zona destinata invatarii sa fie cat mai lipsita de elemente noi deoarece acestea ar putea sa-ti distraga atentia. Mediul in care inveti , prin culori, sunete, mirosuri te afecteaza, chiar daca nu la nivel constient.

De aceea trebuie sa acorzi o atentie deosebita ambiantei locului de studiu. Anumiti stimuli pot sa sporeasca, sau sa inhibe invatarea, de aceea trebuie sa elimini pe cat este posibil toate influentele perturbatoare pentru a putea atinge acea stare de implicare profunda. Atmosfera placuta si sanatoasa din jur are un rol foarte important in procesul de invatare. Atunci cand nu sunt intrunite conditiile optime apare oboseala si surmenajul.

Iata cateva recomandari, astfel incat procesul de invatare sa se desfasoare cat mai placut:

– camera sa fie bine aerisita si pastrata constant curata;

– fa ordine pe masa/biroul de lucru, deoarece dezordinea contribuie la distragerea atentiei;

– ia masuri ca pe toata perioada invatarii sa nu fii deranjat  – ex: zgomotul este un factor perturbator in calea invatarii;

–  nu invata atunci cand esti obosit fizic si mental, acorda-ti mai intai cateva minute sa te relaxezi;

– pentru a nu obosi ochii, lumina nu trebuie sa fie nici prea slaba, nici prea puternica, recomandata este lumina naturala, de aceea este indicat ca lectiile sa se efectueze ziua;

– cartea si caietul trebuie astfel tinute, incat privirea sa cada perpendicular pe mijlocul paginii;

– pozitia corpului are o mare influenta asupra atentiei si concentrarii, o pozitie incorecta duce la oboseala.

Organizarea pentru ca procesul de invatare sa se desfasoare in conditii optime tine doar de tine, intrucat este vorba de efortul propriu, motivatie si vointa. Invatarea nu ar trebui  sa fie un proces dificil, ea poate sa devina o placere, un proces usor si distractiv.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.