Ce inseamna diversitatea

Categorie COPII|Traieste frumos
|

„Varietatea, farmecul şi frumuseţea vieţii se compun din umbre şi lumini.”

Lev Tolstoi

Ceea ce da frumusete vietii este faptul ca este diversa – de la lucrurile pe care le invatam sau traim la oamenii pe care ii cunoastem. Intr-o viata de om, cunoastem mii de persoane si putem invata ceva de la fiecare. Daca suntem deschisi la a accepta oameni, pareri si abordari diferite. Acest lucru se numeste „diversitate”.

Cateva sfaturi de la noi:

  1. Este in regula sa fii curios/curioasa cu privire la ceea ce ii face pe altii diferiti fata de tine, dar abordeaza-i cu blandete si respect. Nu ii face sa se simta stanjeniti de curiozitatea ta.
  2. Orice ii face diferiti – varsta, culoarea pielii, poate un handicap, religia, tara din care vin etc – retine ca unele dintre aceste lucruri sunt alegeri, altele nu. Oricare ar fi situatia, respecta-i asa cum ai vrea sa fii si tu respectat(a).
  3. Nu iti lasa prietenii sa ii batjocoreasca pe cei din jur doar pentru ca sunt diferiti.
  4. Adu cat mai mai multi oameni diferiti in cercul tau, astfel vei avea o perspectiva interesanta asupra vietii.
  5. Vezi ce poti invata de la fiecare persoana cu care intri in contact – mai ales cei diferiti fata de tine.
  6. Atunci cand cineva este diferit, cauta sa vezi ce aveti in comun. De foarte multe ori, sunt mai multe lucruri care ne leaga decat cele care ne despart de ceilalti.
  7. Daca tu esti diferit(a) intr-un fel sau altul, fii mandru/mandra de tine. Cu totiii avem rolul nostru in viata si in societate si avem un loc al nostru aici.

Daca ai intrebari sau nelamuriri, nu ezita sa discuti cu un adult de incredere – parinti sau alti membri ai familiei, profesori, doctori sau scrie-ne la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau suna-ne la 116111.