Ce inseamna prietenia?
Cum se leaga o relatie de prietenie de lunga durata?
Cum stii ca cineva iti este prieten adevarat?
Cum trebuie sa contribui la o relatie de prietenie?
Acestea sunt cateva dintre intrebarile copiilor care contacteaza 116 111.
Prietenia este importanta la toate varstele, dar este si diferita. Fara prieteni, ne putem simti singuri si izolati. Cu prieteni ne simtim ascultati, ajutati si importanti pentru cei din jur. Intr-o prietenie, sentimentele sunt reciproc resimtite.
Prietenia se invata inca din copilarie si se numeste perioada de testare a prieteniei. Copiii mici isi fac usor relatii de prietenie, dar tot atat de usor renunta la ele.
Daca esti preadolescent sau adolescent este posibil sa ai mai multe relatii de prietenie, sa vrei sa fii prieten/a cu persoane diferite sau sa vrei sa intri in anumite grupuri. Este firesc sa fie asa pentru ca in etapa 9-13 ani (preadolescenta) incepi sa inveti relationarea si comunicarea cu cei din jurul tau, din afara familiei tale.
Este important ce prieteni iti faci si sa stii pe ce se bazeaza o relatie de prietenie. Iata cateva lucuri pe care ai putea sa le ei in considerare:
- pentru a lega o relatie de prietenie care sa dureze, este nevoie de timp ca sa va cunoasteti
- este important sa aveti lucruri in comun (hobby-uri, activitati, lucruri care va plac)
- sa te asculte, sa te inteleaga, sa te accepte asa cum esti, sa iti fie alaturi, sa iti pastreze secretele, sa nu te puna intr-o situatie periculoasa, neplacuta, sa nu iti ceara sa faci lucruri cu care nu esti de acord doar ca sa fiti in continuare prieteni, sa se comporte frumos cu tine (este important sa faci si tu aceste lucruri pentru prietenul/prietena ta)
- sa accepti faptul ca poate sa aiba si alti prieteni, asa cum poti sa ai si tu
Daca ai intrebari, discuta cu un adult de incredere sau suna la 116111 sau scrie-ne la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro