Cititul – de ce este important si la ce ajuta? Mai ales pe timp de pandemie.

Categorie COPII|Traieste frumos
|

Dupa cum probabil stii, este o perioada in care este important sa ne protejam sanatatea. Este necesar sa stam in casa si implicarea ta este foarte importanta. Te poate tine pe tine si pe familia ta in siguranta. Avand in vedere ca scolile sunt inchise, poate o fi o perioada numai buna de a decoperi lucruri noi, pe care sa le faci in casa dar poate fi o ocazie de a face mai mult ceea ce iti place.

Daca iti place sa citesti si faceai asta deja sau daca nu obisnuiai sa o faci si nu ti se pare interesant sau util, poti sa afli mai jos de ce este atat de important sa citesti si la ce te poate ajuta.

Albert Einstein (un important om de stiinta, considerat a fi geniu) considera cititul foarte important. Cititul te poate ajuta sa devii mai destept/desteapta. Nu mai spun de cate lucruri interesante si utile poti afla despre oameni, natura, animale, stiinta si orice altceva te-ar putea interesa despre lumea asta!

De ce este important sa citesti?

Iti dezvolta mintea

Prin simplul fapt ca te concentrezi la cuvinte si la povestea cartii, iti stimuleaza creierul. Asta poate sa iti antereneze si sa dezvolte acea parte din creier care ese responsabila cu concetrarea si analiza.

Iti dezvolta vocabularul

In timp ce citesti vei putea intalni cuvinte noi, pe care nu le-ai mai auzi pana acum sau pe care le-ai auzit insa nu iti este foarte clar ce inseamna. Daca intampini dificultati in a le intelege, cauta-le in dictionar sau poti intreba un adult. Odata ce ai descoperit ce reprezinta, citind vei putea afla cand se folosesc.

Cu cat vei invata mai multe cuvinte noi, cu atat te va ajuta sa ai un vocabular mai bogat si poate sa te ajute sa pari mai interesant/interesanta in ochii profesorilor, a colegilor sau a altor persoane imporante pentru tine.

Te ajuta sa scapi de stress

Statul in casa poate sa fie plictisitor si sa te faca sa te simti neplacut, sa ai stari ciudate. In timp ce citesti, mintea ta se concentreaza pe asta, pe cuvintele scrise si poate fi o modalitate de a te usura de presiunea si starile ciudate pe care le simti pe parcursul zilei. Prin simplu fapt ca iti ocupi mintea cu altceva, te ajuta sa te relaxezi.

Iti imbunatateste scrisul

Stii cat de important este asta pentru unii profesori. Chiar daca poate nu o sa scrii neaparat mai frumos dar vei putea sa te exprimi mai bine, sa faci compuneri mai interesante si creative. Asta te poate ajuta sa obtii note mai bune, in special la romana sau la alte materii unde ai teme care presupune sa faci compuneri sau sa te exprimi in scris.

Iti dezvolta imaginatia

Gandeste-te ca lumea este un spatiu imens, plin de personaje pe care ai ocazia sa la cunosti prin intermediul cartilor. In timp ce citesti si descoperi personaje, vietile lor si alte lucruri despre lume si viata, partea din creier care se ocupa de imaginatie devine mai activa. Prin citit o anterenezi. Asta pe intampla cand incepi sa iti imaginezi cum arata personajele din carte si pare ca vezi totul ca un film care se deruleaza in fata ta.

Te poate ajuta sa dormi mai bine

Cititul pur si simplu este o meoda anti-stres. Desi poate nu crezi, te ajuta sa te relaxezi, asa cum ai citit mai sus, iti da o stare de bine si poate sa iti ofere un somn linistitor si odihnitor. De retinut! Inainte de somn este recomandat sa citesti tiparite pe hartie. Sa citesti de pe telefon, tableta sau alt device poate sa te agite mai tare, in loc sa te relaxezi. Asta se intampla din cauza luminii pe care o emit iar creierul tau se pregaeste pentru somn.

Cititul poate fi distractiv

Imi amintesc de carti pe care le-am citit si nu ma puteam opri, atat de interesante erau! Sau de carti pe care le-am citit si ma durea burta de ras, sau de carti care mi-au dat idei noi despre cum sa fac un anumit lucru. Cititul este interesant si distractiv, daca stii ce carti sa iti alegi.

 

Linkul pe care il gasesti mai jos cuprinde o lista cu carti pentru copii si adolescenti de toate varstele. Roaga-i pe parintii tai sa le cumpere sau le poti gasi la bibiloteca scolii sau a orasului, bineinteles cand se vor redeschide scolile si vei putea iesi din casa.  Spor la citit!

http://www.kjmecklenfeld.nl/100-de-carti-pentru-copii/

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.