Deseurile reprezinta resturile alimentare sau nealimentare, pe care le aruncam in fiecare zi pentru a mentine anumite spatii curate, fie ca vorbim despre propria casa, locul de munca, spatiul de joaca sau de relaxare. Daca aceste deseuri sunt depozitate necorespunzator au efecte devastatoare asupra mediului inconjurator.
De aceea, colectarea selectiva a deseurilor este o responsabilitate pe care fiecare dintre noi ar trebui sa o avem pentru a ne asigura ca nu poluam mediul in care traim. Practic, aproape toate materialele ce compun deseurile se pot recicla, fie ca vorbim de hartie, sticla, aluminiu sau plastic. Sortarea si colectarea selectiva a deseurilor poate incepe chiar de la producerea acestora, in casa. Cum puteti face acest lucru? Puteti apela la cateva cosuri de gunoi, in culori diferite, iar fiecare culoare sa corespunda unui tip de deseu.
Colectarea selectiva este una dintre etapele procesului de reciclare, impreuna cu separarea si procesarea unora dintre componentele deseurilor. Iata cateva exemple de deseuri pe care le puteti recicla:
Sticla – Este 100% reciclabila. Fabricarea sticlei din cioburi consuma mult mai putina energie decat fabricarea ei din materiile prime de baza. Pentru fabricarea ei se folosesc nisipul de cuart, calcarul, soda (care este un produs poluant), etc. De aceea, putem spune ca reciclarea sticlei menajeaza mediul si economiseste in timp bogatiile naturale, apa si electricitate.
Hartia – Atunci cand este reciclata se economiseste aproximativ 25% din cantitatea de electricitate si 90% din cantitatea de apa necesare pentru producerea a 1 kg de hartie alba. Daca alegem sa reciclam deseurile de hartie eliminam clorul toxic, necesar la producerea de hartie alba.
Plastic – Deseurile din plastic reprezinta o proportie importanta din totalitatea deseurilor reciclabile, aflandu-se printre primele cele mai poluante materiale deoarece sunt nedegradabile in conditii naturale. In viata de zi cu zi folosim multe obiecte realizate din acest material, iar cele mai frecvent intalnite sunt sticlele Pet si pungile.
Aluminiu – Reciclarea acestuia presupune consumarea unei cantitati de energie extrem de mica. De aceea putem spune ca este cel mai valoros dintre produsele casnice reciclate.
Exista si o serie de avantaje daca practicam colectarea selectiva, precum: economisirea resurselor naturale (petrol, apa, energie), reutilizarea materialelor si reducerea poluarii.
Ce alte deseuri mai puteti colecta separat? Cu siguranta ca in gospodarie exista si alte deseuri cu risc pentru mediul inconjurator, precum:
– neoane, becuri, corpuri de iluminat;
– baterii si acumulatori;
– deseuri electrice, electronice si electrocasnice;
– ulei uzat, etc.
Colectarea selectiva are numeroase beneficii atat pentru sanatatea noastra, cat si pentru planeta. De aceea, este important sa constientizam ca cel mai mic gest conteaza. Stiai ca:
– un singur litru de ulei alimentar uzat aruncat in natura polueaza 1 milion de litri de apa?
– o tona de hartie reciclata salveaza de la taiere 17 copaci, economiseste 2,5 barili de petrol , 497,88 litri de apa si 4132 kwH (suficient pentru a incalzi o locuinta timp de 6 luni)?
– descompunerea naturala a plasticului sau a aluminiului in mediul inconjurator necesita peste 500 de ani?
Iata de ce colectarea si reciclarea selectiva reprezinta solutii pe termen lung. Cu siguranta si tu poti face mai mult. Implica-te!
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.