Colectarea selectiva – tips & tricks

Categorie COPII|Mediul inconjurator
|

Conform OUG 74/2018, din 1 iulie 2019 este obligatorie colectarea selectiva a deseurilor pe 4 fractii: plastic/metal (galben); hartie/carton (albastru); sticla (verde), deseuri menajere (negru).

Colectarea selectiva reprezinta o parte a procesului de reciclare, prin care materialele reciclabile sunt adunate si transportate spre centre de procesare. Reciclarea este procedeul prin care materialele din deseuri sunt prelucrate si utilizate pentru fabricarea unor noi produse.

 

Ce se poate recicla? Sticla, hartie, plastic, materiale textile, obiecte electrocasnice etc.

  • HARTIA

Spre deosebire de alte materiale reciclabile, hartia nu poate fi reutilizata la infinit. Putem economisi hartie daca alegem sa scriem pe ambele fete ale unei foi.

  • PLASTIC

Pentru a putea fi reciclate, deseurile din pastic trebuie colectate in containere separate, fara a fi amestecate cu alte tipuri de deseuri. Dupa colectare, acestea sunt transportate la fabricile de reciclare a plasticului, unde dupa spalarea si indepartarea impuritatilor, sunt taiate in bucati, apoi transformate in fulgi de plastic.

  • STICLA

Sticla poate fi reciclata la nesfarsit fara sa isi piarda din calitati. Dupa ce este topita, ea este turnata in forme, suflata cu aer si modelata in sticle noi de diverse forme.

 

Activitati pentru copii – despre reciclare

1.Colectam selectiv – mai exact, folosim pungi de gunoi diferite pentru hartie/carton, sticla, plastic si gunoi menajer; cand suntem in spatial public, utilizam cosuri de gunoi diferite (in general, au culori si desene specifice);

2.Donam haine si jucarii – atunci cand ne raman mici, sau pur si simplu nu le mai folosim le putem oferi fie apropiatilor cu copii mai mici, fie in cadrul actiunilor organizate, sau la alte evenimente caritabile;

3.Ne documentam despre reciclare, vizitam un centru de colectare selectiva pentru a urmari intregul proces;

4.Realizam diverse obiecte din materiale reciclate – pastram rolele de la prosoapele de bucatarie, bidoanele de plastic, capacele etc. Gasim pe youtube tutoriale care ne ghideaza cum sa le transformam in ceva nou.

Stiai ca…poti transforma o sticla de plastic intr-un ghiveci cu flori, cutiile de conserve in suport de creioane, sau rolele de hartie igienica in suport de telefon? Responsabilitatea colectarii selective le revine celor care stiu. Acum stii…asigura-te ca vor afla si altii!

 

Daca ai intrebari, discuta cu un adult de incredere sau suna la 116111 sau scrie-ne la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro