Traim intr-o lume definita de conceptul de „globalizare”. Romania este parte a Uniunii Europene care, la randul sau, face parte dintr-o lume enorma. In aceasta lume, exista oameni de toate felurile si este important sa invatam sa invatam sa ii acceptam atat pe cei care ne seamana, cat si pe cei care sunt diferiti de noi.
Chiar si in propria comunitate – fie el un cartier, un sat, sau chiar o strada – vom vedea asemanari si diferente. Ceea ce ne uneste este, de cele mai multe ori, mai puternic decat ceea ce ne desparte.
Diferente
Suntem 7,8 miliarde de oameni pe Pamant, cu cea mai mare concentratie in Asia. In acest context, nu este de mirare ca incepem sa vedem din ce in ce mai des in jur oameni de diferite rase, din diferite tari, apartinand unor religii diferite de ale noastre. Aceste diferente – uneori clare, atunci cand este vorba despre rasa sau anumite expresii ale religiei, alteori, cand este vorba strict despre tara din care venim, mai putin evidente – sunt ceea ce fac marea lume din care facem parte atat de frumoasa, atat de plina de surprize si de lucruri diferite. Ceea ce este important de retinut este ca aceste diferente ne pot invata lucruri noi, iar toleranta ne poate ajuta sa cunoastem oameni diferiti, ceea ce ne largeste propriul orizont cultural.
Lumea in cifre:
- 7,8 miliarde de oameni
- 5 rase umane
- 4.300 de religii
- 195 de tari
Chiar si in propria comunitate, vom avea oameni poate de etnii diferite, de varste diferite, cu experiente diferite, care vad lumea in diferite feluri. Uneori, in feluri foarte diferite fata de ale noastre. Ceea ce este important sa ne amintim este ca a asculta parerile si perspectivele altora asupra lucrurilor care ne intereseaza invata noi moduri de a privi si de a intelege realitatea in care traim.
Comunitatea ta
Oriunde ne nastem, ne putem contrui un grup de oameni de incredere si o comunitate din care sa facem parte. Fie ca sunt prietenii de la scoala, alaturi de parintii lor, fie ca sunt vecinii de pe strada, a face oarte dintr-un astfel de grup poate fi o experienta pozitiva si ne poate da o senzatie de apartenenta la ceva special. Tine minte, atunci cand faci parte dintr-o comunitate, sa:
- fii tolerant – accepta-i pe cei diferiti de tine
- cauta oameni cat mai diferiti si include-i in cercul tau, pentru a invata de la ei
- respecta parerile altora si invata din ele
- fii bun(a), asa cum ti-ai dori sa fie si altii cu tine
Daca ai intrebari sau nelamuriri, nu ezita sa discuti cu un adult de incredere – parinti sau alti membri ai familiei, profesori, doctori sau scrie-ne la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau suna-ne la 116111.