Așa cum spuneam în prima parte a materialului, gestionarea consumului alimentar emoțional presupune identificarea unor modalități de a gestiona sentimentele care te-ar putea determina să recurgi la acest comportament.
Ruperea ciclului
De exemplu, vii acasă de la școală în fiecare zi și te îndrepți automat spre bucătărie? Oprește-te și întreabă-te: „Chiar îmi este foame?” Stomacul tău dă semne că îți este foame? Ai dificultăți de concentrare, sau te simți iritabil? În cazul în care aceste semne indică foamea, alege ceva ușor și sănătos.
Nu prea îți este foame? Dacă apelarea la mâncare după școală tocmai a devenit parte a rutinei, gândește-te de ce. Apoi, încearcă să schimbi rutina. În loc să mănânci când intri pe ușă, ia-ți câteva minute să te gândești la cum a decurs ziua…te-ai simțit fericit, recunoscător, furios, îngrijorat?
Tips & tricks
Încearcă aceste îndrumări pentru a ține sub control mâncatul emoțional:
1.Explorează de ce mănânci și găsește o activitate de înlocuire. De exemplu:
- Dacă ești plictisit sau singur, sună sau trimite un mesaj unui prieten, sau unui membru al familiei.
- Dacă ești stresat, încearcă o rutină de yoga, sau ascultă câteva melodii care te ajută să te relaxezi.
- Dacă ești obosit, regândește-ți rutina de culcare. Oboseala se poate simți mult ca foamea, iar mâncarea nu va ajuta dacă nopțile nedormite provoacă oboseala diurnă.
- Dacă mănânci pentru a amâna anumite activități, deschide acele cărți și termină acea temă. Te vei simți mai bine după aceea.
2.Notează emoțiile care îți declanșează mâncatul emoțional.
Una dintre cele mai bune modalități de a ține evidența este un jurnal care să facă o conexiune între dispoziția emoțională și comportamentul alimentar. Notează ce ai mâncat, cât de mult și cum te-ai simțit în timpul mesei (ex: plictisit, fericit, îngrijorat, trist) și dacă ți-a fost cu adevărat foame, sau doar ai mâncat pentru confort emoțional.
Prin intermediul jurnalului, vei începe să vezi tipare care apar între ceea ce simți și ceea ce mânânci. Vei putea folosi aceste informații pentru a face alegeri mai bune.
3.Obținerea ajutorului
Chiar și atunci când înțelegem ce se întâmplă, mulți dintre noi încă avem nevoie de ajutor pentru a rupe ciclul mâncatului emoțional. Nu este ușor – mai ales când acest comportament a dus deja la probleme cu greutatea și stima de sine.
Profită de ajutorul experților. Consilierii și terapeuții te pot ajuta să faci față trăirilor tale. Nutriționiștii te pot ajuta să identifici tiparele de alimentație și pot propune o dietă. Sportul te poate ajuta, întrucât în timpul activității fizice sunt eliberate endorfine, responsabile de starea noastră de bine.
Dacă ești îngrijorat cu privire la obiceiurile tale alimentare, discută cu părinții și mergeți împreună la medicul de familie.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.