Consumul alimentar emoțional este atunci când folosim mâncarea ca o modalitate de a face față sentimentelor, în loc de a satisface foamea. Am fost cu toții acolo, fie că am terminat o pungă întragă de chips-uri din plictiseală, sau am mâncat o mulțime de prăjituri în timp ce ne pregăteam pentru un examen. Atunci când întrecem măsura, acest comportament poate afecta greutatea, sănătatea și bunăstarea generală.
Comfort food
Cu toții avem propriile alimente pe care le consumăm pe fond emoțional, pentru că avem impresia că ne ajută. Un studiu a constatat că oamenii fericiți par să vrea să mănânce lucruri precum pizza, în timp ce oamenii triști preferă înghețata și prăjiturile, iar oamenii plictisiți poftesc la lucruri sărate, crocante, precum chipsuri. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că băieții par să prefere mâncăruri calde și confortabile de casă, în timp ce fetele aleg ciocolata și înghețata.
Foamea fizică vs. foamea emoțională
Cu toții suntem consumatori emoționali într-o oarecare măsură – cine nu a găsit brusc loc pentru desert după o cină plină?. Dar pentru unii oameni, alimentația emoțională poate fi o problemă reală, provocând creșteri în greutate grave sau cicluri de mâncare excesivă – binge eating.
Problema cu alimentația emoțională este că odată ce plăcerea de a mânca dispare, sentimentele care o provoacă rămân. Și de multe ori s-ar putea să te simți mai rău după ce mănânci prea mult, sau nesănătos. De aceea este important să cunoști diferențele dintre foamea fizică și foamea emoțională:
Foamea fizică:
- apare treptat și poate fi amânată
- poate fi satisfăcută de orice tip de mâncare
- te poți opri din mâncat atunci când te simți plin
- nu provoacă sentimente de vinovăție
Foamea emoțională:
- se simte brusc și urgent
- provoacă pofte foarte specifice (ex: pizza, sau înghețată)
- ai tendința să mănânci mai mult decât în mod normal
- poate provoca vinovăție după aceea
Data viitoare când iei o gustare, verifică și întreabă-te ce tip de foame simți. Gestionarea alimentației emoționale presupune identificarea altor modalități de a face față situațiilor și sentimentelor care determină pe cineva să apeleze la mâncare. În partea a II-a a acestui articol vom explora împreuna câteva tips & tricks.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.