Cornel Amariei, inventator: Învață câte puțin din toate și fă acest lucru continuu.

Categorie COPII|Viitorul tau
|

Despre Cornel Amariei s-a scris mult. Despre faptul că a învățat să citească la doar trei ani, despre familia sa, despre premiile pe care le-a obținut, dar mai ales despre sutele de invenții ale sale, dintre care 50 de în curs de patentare. Cea mai cunoscută invenție este .Lumen, adică cea a ochelarilor pentru nevăzatori, o soluție care ar putea ajuta zeci de milioane de oameni din întreaga lume.

Află din interviul de mai jos cine este Cornel Amariei și cum îl ajută diversitatea lucrurilor pe care le face în invențiile sale.

 

Cine este Cornel Amariei?

Am 25 de ani, sunt născut la București și îmi place să construiesc lucruri, în special lucruri care aduc zâmbete. M-am născut într-o familie diferită, ambii mei părinți sunt persoane cu handicap locomotor, ceea ce m-a făcut să cresc într-un mediu foarte diferit de cel al colegilor mei.

 

Care a fost parcursul tău în carieră?

Am fost universal curios. Mult mai târziu, am descoperit că de la curiozitate la diversitate este un pas, încă unul până la creativitate și, într-un final, se ajunge la inovație. Încă de mic am avut noroc să am un calculator aproape de mine. Mă jucam la 2-3 ani în brațele surorii mele mult mai mari ca mine. Joaca a devenit un mod de a învăța. La 7 ani am creat primul meu website și am continuat cu a învăța să programez.

Toate s-au strâns până am ajuns să creez roboți. Primul meu robot complex, pe care l-am construit la 14 ani, era menit să fie trimis în dărâmăturile de după un cutremur. Era mic, se deplasa pe șenile, avea senzori de gaze să identifice scurgeri și avea o cameră care trimitea video live. Îl controlai din laptop. Și chiar l-am testat, dar nu pentru ce a fost construit el. În acea perioadă tocmai intrasem la liceu, la ICHB (Liceul Internațional de Informatică București) și mă mutasem în căminul liceului. Eram clasa a IX-a. Acest cămin avea o regulă simplă: la etajul al treilea stăteau băieții și la primul etaj stăteau fetele. Sub nici o formă nu aveau voie fetele la băieți sau băieții la fete. Însă nimeni nu a spus ceva de un robot. Așa că, într-o seară, am pus robotul la intrare în căminul fetelor și ne-am întors la mine în cameră, unde erau deja vreo 40 de colegi. Ne-am așezat ca într-un amfiteatru în spatele laptopului meu și am început să explorăm căminul fetelor.

După, am fondat primul club liceal de robotică din România. La 16 ani m-am angajat ca cercetător la o companie care crea roboți de scanare cu raze X și Gama. Tot în acea perioadă am fondat primele mele două companii: ClockRecords (care producea ceasuri din discuri de vinil) și Chemcraft, care era o aplicație de chimie pentru studenți. Chemcraft a avut aproape 300.000 de descărcări.

Ulterior, am plecat să studiez două facultăți în paralel: Computer Science și Electrical Engineering la Jacobs Unviersity în Bremen, Germania. Din motive personale, după ce am terminat m-am întors în țară câteva luni. Încă de la facultate fondasem .lumen, un sistem de asistență pentru nevăzători. Însă, la acea vreme, tehnologia nu permitea să construiești ceea ce voiam. M-am angajat la Continental, unul dintre cei mai mari jucători de pe piață automotive, unde, cu timpul, am ajuns în rolul de Head of Innovation. În urmă cu nouă luni am părăsit Conti pentru a mă concentra full time pe .lumen.

 

Timp de patru ani ai lucrat la Continental, dar, în același timp, ai dezvoltat propriile invenții. Când aveai timp/cum arăta o zi din viața ta și ce te motiva?

Când eram mic îmi vedeam părinții cum plecau la muncă la șapte dimineața și se întorceau la 11 seara în fiecare zi, inclusiv în weekend, ca să aibă grijă de mine și de sora mea, în ciuda handicapului lor. Te molipsește aceasta ambiție. Am luat și eu un pic din ea.

 

Stiu că ai făcut înot de performanță, cânți, ai fost fotograf, ești inginer- inventator. Cum îmbini toate aceste pasiuni? Cum te ajută această diversitate de abilități?

Recomand oricui să încerce cât mai multe lucruri, cât mai diverse. Inovația vine din a lua ceva simplu din stanga, ceva simplu din dreapta și a le pune pentru prima dată împreună, într-un mod nou. Nu ai cum să te uiți în stânga și în dreapta dacă viața academică și cea profesională te învață să te concentrezi în față. Inovația nu vine din expertiză, ci din diversitatea cunoștințelor.

 

Prin toate lucrurile pe care le-ai învățat din domenii diferite…tu, cumva, promovezi educația. De ce crezi că este important să fii un om educat?

Promovez să înveți cate un pic din toate și să o faci continuu. Doar așa poți face legături. În același timp, sunt anumite cunoștințe pe care ar trebui cu toții să le avem și, din păcate, nu sunt atât de predate în sistemul educațional românesc. Cunoștințe precum gândirea critică, recunoașterea informaților reale versus cele false, dicție, vorbitul în public și lucrul în echipă, nu individual.

 

Cea mai cunoscută invenție a ta sunt ochelarii .Lumen. Cum ai ajuns la această idee și care este scopul acestei invenții?

 Lumen s-a născut accidental dintr-o conversație cu un prieten. Discutând am ajuns la expresia “ochelari pentru nevăzători” și am început să căutăm dacă există. Nu existau, iar cea mai bună soluție, adică câinele ghid…din păcate, sunt doar 20.000 de câini la 40 de milioane de nevăzători. Așa că am început să vedem ce putem face. Tehnologic, nu era posibil să creăm ceea ce doream atunci când am pornit proiectul. Așa că a trebui să așteptam.

Acum însă este posibil și .Lumen a devenit un startup care tocmai a închis o rundă mare de investiție și urmează să mai închidă una până la finalul anului. Dezvoltăm, testăm în continuare și sperăm ca anul viitor să punem produsul pe piață.

 

În afara ochelarilor. Lumen, care crezi că este cea mai importantă invenție a ta?

Sunt o grămadă, de la noi tipuri de senzori, la comunicare inteligentă sau chiar tipuri noi de mașini mici. Nu stiu să spun care este cea mai importantă, mie îmi place să creez lucruri. Și îmi place mult ca atunci când creez ceva și văd că merge, să îmi aducă un zâmbet. Dar, mai mult, îmi place să văd cum aduce zâmbetul altcuiva. Sper cu timpul să aduc cât mai multe zâmbete.

 

Ce le-ai spune copiilor și tinerilor despre importanța învățăturii și a mersului la scoală?

 Eu nu sunt un exemplu foarte bun, deoarece succesul meu este datorat faptului că am stat departe de școala românească. Nu mi-a plăcut și o consider mai mult un mecanism de manipulare, nu un sistem educațional. Insă acest lucru nu înseamnă că am fugit de educație, am fugit mai degrabă de școală ca sistem. Am învățat singur din sursele pe care le găseam și practicând tot. Nimic nu am învățat teoretic. Acum este mult mai ușor să facem asta, însă tot trebuie să existe un curriculum pentru asta. Recomand, momentan, să păstrăm școala românească, dar să facem cât mai mult pe lângă. Este un sacrificiu, dar este tot ce avem momentan.

 

Ai avut vreun moment mai dificil când erai copil sau adolescent? Dacă da, cum ai trecut peste el?

Vă dați seama că venind dintr-o familie diferită, am fost tința bullying-ului ani de zile. M-a distrus, a fost așa în o parte din anii de școală. Până la liceu. A fost cea mai urâtă perioadă din viața mea. Țin minte cum aproape ani de zile nu am vorbit cu nimeni. În același timp, acei ani de chin m-au adus aici. Am tot sperat că există o viață mai bună decât era atunci și chiar am găsit-o. Am decis să schimb complet mediul în care mă aflam, cărarea normală pe care o aveam și am schimbat tot. Așa am scapăt.

 

Ce le-ai spune oamenilor acum, când trebuie să stea cât mai mult acasă? Ai învățat ceva din experiența aceasta din ultima lună?

Eu sunt tot timpul pe drumuri, așa trăiesc de ani de zile, între țări, avioane, orașe etc. De când a venit această perioadă stau într-un singur loc, izolat. Am noroc că sunt într-un ecosistem de oameni foarte adaptați cu tehnologiile de socializare la distanță și așa trec relativ ușor prin această perioadă. Am mutat complet în online lucrurile pe care poate le făceam în persoană. Am învățat că a fi tot timpul pe drumuri nu ajută. Această perioadă îmi oferă foarte mult timp să gândesc și să iau deciziile mai calculat, și nu rapid, cum eram obligat până acum.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.