Cum funcționează creierul uman. De ce ne place matematica și nu ne place limba română

Categorie COPII|Traieste sanatos
|

Creierul uman este format din două emisfere, care, deşi sunt foarte asemănătoare din punct de vedere anatomic, se deosebesc totuşi din punct de vedere funcţional. În timp ce emisfera stângă este logică, verbală, matematică, analitică, numerică şi temporală, emisfera dreaptă este sintetică, intuitivă, emoţională, artistică, picturală și creativă.

Echilibrul dezvoltării unei persoane este dat de faptul că cele două emisfere colaborează între ele. În realitate însă, la fiecare persoană domină una dintre emisfere, fie cea creativă și artistică, fie cea matematică și logică.

Emisfera dreaptă a creierului este responsabilă cu aptitudinile creative, sociale, vizuale și de intuiție, în timp ce emisfera stângă lucrează cu matematica și gândurile raționale. De multe ori însă, odată cu trecerea timpului, prin natura noastră, începem să ne reprimăm lucruri, să ne concentrăm pe aspectele mai pragmatice şi să neglijăm latura creativă.

Creierul echilibrează distribuirea funcţiilor în mod natural fiecărei emisfere în parte. Majoritatea persoanelor sunt dreptace, zona fiind controlată de emisfera stângă a creierului. ,,Asimetria creierului este esenţială pentru funcţiile propriu-zise ale creierului,” a declarat profesorul Stephen Wilson, de la Colegiul Universitar din Londra. Însă nu este o regulă concretă, fiind și persoane care scriu cu dreapta, dar sunt mult mai dezvoltate în zona logicii și matematicii.

Studiile, însă, sunt numeroase, dar noi teorii apar despre cum funcționează creierul, însă preferința pentru o materie reală în detrimentul uneia umaniste este cauzată de emisfera creierului, care este mai activă. Astfel, ne place matematica mai mult pentru că este logică și analitică, în timp ce materiile umaniste nu ne fac prea mare plăcere, sau poate invers, fiindcă suntem o creativi și pasionati de actul artistic.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.