Cum gasim curaj atunci cand nu avem?

Categorie COPII|Viata ta
|

“Sa nu-ti fie frica.” “Fii fara frica.” “Ai curaj!” “Fii mai curajos/curajoasa” “Trebuie sa fii puternic/puternica”.

Cred ca fiecare dintre noi a trecut prin situatii in care a auzit una dintre aceste replici. Desigur, pare usor sa oferi sfaturi atunci cand nu ti se intampla tie. Iar daca ti se spune sa nu iti mai fie frica, nu e ca si cum dispare imediat.

Si totusi, ce este de facut atunci cand simti frica?

Frica este e emotie fireasca. Ea apare natural, in situatii care pot sa iti puna siguranta sau viata in pericol si te ajuta sa reactionezi si sa te protejezi.  Exista insa situatii, insa, in care nici siguranta si nici viata nu iti sunt puse in pericol si cu toate acestea se poate sa simti frica: un test la scoala, ca o sa fii ascultat, sa comunici cu colegii, sa prezinti o tema in fata clasei, sa adresezi o intrebare unui profesor, sa ceri ajutor cand ai nevoie, etc.

Este important sa recunosti fata de tine ca ti-e frica, atunci cand simti asta.

Pune-ti intrebarea: “Ce inseamna ca imi este frica?” si vezi ce raspuns ai. Poate fi de exemplu: “Sunt speriat/speriata ca nu o sa ma descurc.” Oricare ar fi situatia ta, este doar o situatie si tu poti avea control asupra ei. Frica este doar o emotie si tu o simti pentru ca esti om. Chiar supereroii si modelele tale poti simti asta. Iar curajul nu inseamna sa nu iti fie frica ci sa recunosti ca iti este si sa inveti cum sa o controlezi.

Respira si inspira profund

Prin inspiratie si expiratie ajuti creierul sa se hraneasca cu oxigent si ii permiti corpului sa se relaxeze. Fa asta pana incepi sa te linistesti. In situatii care pot fi periculoase pentru tine (siguranta ta, viata ta sunt puse in pericol) asigura-te ca iti iei masuri de siguranta, retrage-te sau cere ajutorul.

Creaza-ti o zona de siguranta

Gandeste-te la un loc placut, pe care il cunosi deja, in care te simti in siguranta si imagineaza-ti ca esti acolo. Observa cum te simti cand te gandesti la asta. Inspira si expira si lasa sa te simti ca si cum ai fi deja acolo. Astfel, ti-ai creat o zona de siguranta. Poti sa te gandesti la ea ori de cate ori simti sau ai nevoie.

Actioneaza

Dupa ce ai reusit sa te linistesti, continua ce aveai de facut. La inceput poate sa iti para dificil, insa cu fiecare pas, lucrurile pot parea mai simple.

 

Daca nu ai cu cine sa vorbesti despre ce simti, ai intrebari sau este o situatie pe care ai vrea sa o impartasesti cu noi, te asteptam sa ne scrii pe telefonulcopilului@telefonulcopiului.ro sau sa suni la 116 111.