Cum gestionăm criticul interior

Categorie COPII|Viata ta
|

Criticul interior reprezintă acel monolog intern care se bazează pe o abordare negativă a activităților de peste zi. Acesta ne poate afecta diferite aspecte ale vieții, printre care încrederea de sine, relațiile personale sau performanța școlară.

În mod normal, o voce interioară, are un rol important în planificare, rezolvare de probleme, auto-reflecție, gândire critică, etc și reprezintă un proces al evoluției care ne-a ajutat să analizăm experiențele trecute și prezente, pentru a ne putea pregăti mai ușor pentru viitor.

Totuși, în ziua de azi, monologul interior este mai mult o sursă de nefericire, decât una care să ne ajute să navigăm în viața de zi cu zi.

 

Cum arată criticul interior?

Poate ți-ai spus vreodată că nu ești destul de bun ca unul dintre colegi, că nu ești suficient de pregătit pentru o sarcină, că nimeni nu te apreciază sau ți-ai adresat cuvinte injurioase atunci când ceva nu a mers bine.

Atunci când criticul interior apare în mintea ta..:

– te poți îndoi mai ușor de tine;

– poți căuta validare exterioară;

– poți minimiza propriul succes;

– poți simți că ești greu de iubit, că nu ești un prieten bun;

– poți ajunge să te identifici cu criticul interior și să-l consideri ca făcând parte din personalitatea ta.

Dacă cei din jur ți-au spus că ești prea dur cu tine, că te critici prea mult, ai putea lua în considerare să fii mai atent la ceea ce îți spune criticul interior. De multe ori luăm aceste vorbe ca pe un dat firesc, însă ele se dezvoltă ca urmare a unor perioade de stres intens sau în perioada copilăriei mici.

 

Ce putem face?

Deși să oprești aceste discursuri personale negative nu este chiar așa de ușor precum stinsul unui bec, exersarea „aici și acum” a unui discurs pozitiv, ajută pe termen lung să depășești gândurile negative și să le înlocuiești cu cele pozitive sau neutre.

Meditația este, de asemenea, o modalitate la îndemână pe care o putem încerca de fiecare dată când ne simțim copleșiți de criticul interior.

Scrie! Uneori nu realizăm ceea ce ne spunem în timpul zilei, însă, în scris cuvintele ajung să aibă un alt impact. De asemenea, este mai ușor să analizăm ceva ce vedem.

Fii în contact cu ceea ce îți spui. Fii atent atunci când acest pattern de gândire apare și încearcă să îl pui sub semnul întrebării: Ce mă face să gândesc așa? Dar dacă a mers bine? – sunt întrebări pe care le poți încerca.

Tratează criticul interior ca pe un aliat cu care vrei să te împrietenești și pe care să îl transformi. Scopul lui este să te protejeze, chiar dacă într-un mod nesănătos. Cu timpul îl poți transforma într-un ghid interior, care îți vorbește cu compasiune.

Încearcă exerciții de mindfulness, fiind atent la respirație sau la relaxarea mușchilor.

Vorbește-ți ca atunci când îi vorbești unui prieten drag. Cu siguranță, atunci când un prieten are un eșec, încerci să fii acolo pentru el, să arați empatie și compasiune. Ai putea să încerci asta și cu tine.

Nu în ultimul rând, acceptă aceste mecanisme ale minții umane. Monologul negativ nu reprezintă o evidență clară că este ceva în neregulă cu tine – este o caracteristică umană, care ne-a ajutat în trecut când era mai greu să supraviețuim dacă nu luam în calcul tot ce se poate întâmpla rău și dacă nu eram critici cu noi.

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.