Cum gestionezi situația în care afli că unul dintre părinți are o relație extraconjugală?

Categorie COPII|Viata ta
|

Nu este ușor să afli că unul dintre părinții tăi îl înșală pe celălalt, iar această descoperire nu ar trebui să o gestionezi singur. Să crești într-o familie care se confruntă cu infidelitatea unuia dintre părinți, poate avea un impact de durată asupra ta, în ceea ce privește modul în care percepi relațiile romantice și capacitatea ta de a avea încredere în viitorii parteneri.

Anumite cercetări au descoperit că în cazul unei relații extraconjugale, 75% dintre copii experimentează sentimente persistente de trădare față de părintele lor infidel, 80% spun că infidelitatea le modelează viziunea despre romantism și relații, iar 70% descriu infidelitatea ca afectând încrederea lor generală în ceilalți.

În astfel de situații te poți simți abandonat și respins și să consideri infidelitatea părinților lor ca fiind împotriva întregii familii – nu doar a celuilalt părinte. Totodată, poți simți furie față de ceea ce vezi ca fiind comportamentul imoral al părinților tăi.

 

Există câteva modalități prin care poți manageria toate emoțiile și gândurile pe care le poți resimți într-o astfel de situație.

  1. Discută cu un prieten de încredere – Găsește pe cineva care nu este direct implicat, prin urmare, este mai bine să nu îi spui fratelui / surorii sau altor rude. Un prieten bun nu te va judeca pentru sentimentele tale și te va ajuta să sortezi informațiile pe care le-ai aflat despre părinții tăi.
  2. Discută cu un specialist – Cu siguranță resimți foarte multe sentimente diferite, de la furie, tristețe, frustrare sau incertitudine. Este complet normal. Poți discuta cu un consilier despre ceea ce ți se întâmplă și poți inclusiv să suni sau să ne scrii la Telefonul Copilului.
  3. Scrie despre ceea ce trăiești într-un jurnal – Este mereu o modalitate bună să procesezi sentimentele și să te eliberezi de stres într-un jurnal. Nu este nevoie să împărtășești nimănui ceea ce ai scris și îți poți explora îngrijorările în mod privat. Scrierea în jurnal te poate ajuta de asemenea să îți creionezi un mod în care ai putea aborda problema cu părinții tăi. O altă abordare poate fi să scrii o scrisoare părintelui care a înșelat .. fără să fie neapărat nevoie să împărtășești cu el conținutul ei.
  4. Încearcă să nu tragi concluzii pripite – Nu ești în locul părinților tăi și este foarte probabil să nu fii conștient de întreaga poveste. Căsătoriile sunt provocatoare și ambii parteneri contribuie la succesul lor. De asemenea, relația părinților tăi și ceea ce se petrece în interiorul ei sunt responsabilitatea lor.
  5. Încearcă să nu investighezi pe ascuns situația – Poate fi tentant să încerci să găsești dovezi că părintele tău înșală, însă nu ai responsabilitatea să faci asta. Nu este căsnicia ta și, deși s-ar putea să te simți trădat de un părinte infidel, încă ești copilul, nu soțul înșelat.
  6. Nu uita că și părinții tăi sunt tot oameni și greșesc – Adu-ți aminte ce fel de părinte a fost pentru tine până atunci. În momentul în care descoperi că un părinte a avut o aventură, modul în care te gândești la acel părinte se poate deteriora. Respectul tău pentru ei poate fi afectat și te poți simți rănit și furios din cauza acțiunilor lor. Amintește-ți că modul în care s-a comportat cu tine până atunci definește relația ta cu el și nu relația extraconjugală.
  7. Continuă să mergi mai departe cu propria ta viață – În timp ce un părinte infidel poate amenința viitorul familiei tale, propria ta viață este încă în mișcare. Poți prelua controlul asupra anumitor lucruri din viața ta și să te concentrezi pe activitățile specifice vârstei și care îți fac plăcere.
  8. Decide ce rezultat îți dorești. Înainte de a confrunta părintele infidel, gândește-te la ceea ce speri să obții printr-o conversație. Iată câteva exemple de ce poți urmări într-o discuție cu părintele tău:
  • Colectarea de informații.
  • Transmiterea de sentimente.
  • Repararea relației tale cu părintele.
  • Evaluarea situației.

Nu uita!

  • Concentrează-te pe modul în care te simți și folosește afirmații de tip Eu, atunci când descrii ceea ce ți se întâmplă. Este firesc să te simți furios, trădat sau trist. Este posibil de asemenea, ca părintele tău să nu fi anticipat cât de dureros ar fi acest proces pentru tine. În loc să dai vina pe el, descrie cum te fac lucrurile acestea să te simți.
  • Concentrează-te pe comportamentul părinților tăi. Păstrează conversația în jurul comportamentului părintelui tău și a modului în care acesta nu se potrivește cu rolurile pe care le-a avut părintele tău în viața ta. Ideea nu este să ataci persoana, ci să te concentrezi asupra comportamentului care îți provoacă tristețe, furie.
  • Respectă decizia părinților tăi. Părintele înșelat poate decide să se împace cu celălalt sau să încheie relația. Chiar dacă s-ar putea să nu fii de acord cu modul în care este tratată problema, decizia este a părinților tăi.

 

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.