Planeta Pamant este casa noastra. Fara ea, noi nu am putea trai. Ea ne ofera toate resursele de care avem nevoie:
- respiram oxigen din aer
- ploaia umple lacurile, raurile care se varsa in mari sau oceane, dar poate fi colectata si in rezervoare
- luam hrana din plante, de la animale, pasari si pesti
- locuintele sunt construite din materiale luate din natura
- avem caldura si lumina data de soare, de foc si de electricitate
De-a lungul anilor numarul oamanilor creste din ce in ce mai mult. In prezent sunt aproape 8 miliarde de oameni pe intreg pamantul. Asta are un impact puternic asupra mediului inconjurator. Chiar daca nu pare, viata noastra poate fi influentata de ce fac ceilalti si ceea ce facem noi poate influenta viata altora. Daca apa din localitatea noastra este poluata, nu mai avem apa potabila. Cu cat folosim si aruncam mai multe obiecte din plastic (care se degradeaza in 1.000 de ani), cu atat oceanele si marile se vor umple de plastic si nu vor mai fi pesti si alte vietuitoare marine. Si mai sunt multe alte exemple.
Fiecare dintre noi poate ajuta Planeta si poate contribui la a avea o viata intr-un mediu curat si sanatos. Iata ce poti face tu:
Ai grija la cata apa consumi
Fa dusuri mai scurte si nu lasa apa sa curga daca nu o folosesti. Fii atent/a, insa sa te mentii curat/a, sa stai murdar/a nu este o solutie.
Daca locuieste la curte, poti colecta apa de ploaie pentru a o folosi la udatul legumelor sau a florilor. Apa de ploaie colectata mai poate fi folosita sa iti speli bicicleta.
Foloseste mai putina energie
Opreste calculatorul, televizorul sau radioul daca nu le mai folosesti. Asigura-te ca nu lasi becurile aprinse in locuinta daca nu ai nevoie de lumina, iesi din camera sau pe timpul zilei. Vorbeste-le parintilor despre becurile ecologice, care consuma mai putin si rezista mai mult.
Recicleaza
Pe internet se gasasesti cum sa iti faci jucarii sau diverse obiecte utile din materiale refolosibile. Aici ai un link cu idei intersante: https://www.youtube.com/watch?v=xs2Z704q0wc
Poti sa donezi din jucarii, haine, obiecte de care nu mai nevoie sau din carti altor copii care ar avea nevoie de ele sau care sunt mai saraci. Poti sa folosesti hartia la altceva.
Fii prietenos/prietenoasa cu mediul inconjurator
Daca ai un catel si iesi cu el la plimbare, asigura-te ca ai o punga si aduna dupa el. Stiu ca poate partea scarbos insa, la fel de scarbos poate fi daca tu ai calca in ceva ce a facut cainele altei persoane.
Daca ai un animal de companie care nu-ti mai place (un peste, o broasca testoasa, un hamster, un caine), nu le abandona. Animalele de companie nu sunt facute sa traiasca in spatiul public sau in salbaticie. Poate ai un prieten sau un cunoscut care s-ar bucura sa le primeasca, poti ruga parintii sau un alt adult sa posteze un anunt pe internet sau poate faci tu asta daca stii si poti.
Discuta cu parintii tai pentru a castra animalele de companie, astfel incat, daca au pui si nu stii ce sa faci cu ei, sa nu existe riscul de a ajunge pe strazi.
Daca esti in vacanta, pe plaja sau intr-un alt loc si ti se pare distractiv sa explorezi natura, nu omora animalele mici sau insectele pe care le gasesti iar daca le ridici ca sa te uiti la ele, pune-le fix in locul in care le-ai gasit si cum le-ai gasit, altfel, vor muri.
Cand te duci in excursii sau tabere, strange gunoiul pe care il faci, nu il arunca. Pune-l in rucsac sau intr-o punguta si arunca-l la un cos de gunoi, atunci cand gasesti unul.
Nu aprinde focul in padure si asiguta-te ca in cazul faci foc de tabara sa il stingi, la final.
Implica-te ca voluntar intr-un proiect ecologic sau care protejeaza mediul.
Vorbeste si celorlalti despre ce faci tu ca sa protejezi mediul si ce ai citit aici.
Daca ai intrebari, discuta cu un adult de incredere sau suna la 116111 sau scrie-ne la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro