Cum sa descoperi ce talent ai

Categorie COPII|Traieste frumos
|

Felul in care ne percepem este foarte complex. Asa cum, de multe ori nu putem sa ne vedem parti ale corpului decat daca ne uitam in oglinda, se poate sa nu stim ce talente avem sau la ce activitati suntem cei mai buni. Uneori poate sa fie mai greu sa iti descoperi talentul, mai ales daca este unul la care nici nu te-ai gandit. Se poate si sa fii bun/a la a face anumite lucruri si sa crezi despre tine ca nu te descurci.

Talentul poate fi o inclinare innascuta intr-un anumit domeniu, o capacitate pe care ti-ai dezvoltat-o, o aptitudine deosebita.

Daca inca nu ti-ai descoperit talentul, noi iti propunem niste idei care te-ar putea ajuta:

  1. Fii deschis/a spre orice activitate, nu doar spre cele care crezi ca ti-ar placea sau te-ar interesa. Incearca sa faci cat mai multe activitati, diverse.
  2. Gandeste-te daca ai facut ceva sau este ceva in prezent la care te pricepi foarte bine, care-ti place foarte mult sau de care ai fost sau esti mandru/mandra. Sau poate a fost situatie o neprevazuta sau de urgenta cand te-ai descurcat foarte bine. A face fata cu succes situatiilor de acest fel este tot un talent.
  3. Intreaba-i pe cei din jurul tau la ce considera ca esti bun/buna. Intreaba-i pe cei care te cunosc bine, de care te simti apropaiat/a si care spun lucruri bune despre tine.
  4. Invata sa faci lucruri noi. Iti poate lua timp sa iti descoperi talentul si cu cat testezi mai multe lucuri si activitati noi, cu atat poti sa afli mai multe lucruri despre tine, despre cum esti tu si despre abilitatile tale. Nu uita sa mai faci si pauza si sa iti dai timp ca ce inveti nou sa se aseze. Se poate ca talentul tau sa nu iasa din prima data la suprafata.
  5. Daca te pricepi deja la ceva sau iti face placere sa faci un anumit lucru, exerseaza. E nevoie de timp ca la ceea ce te pricepi tu sa se transforme in talent. De exemplu, te pricepi sa desenezi. Este nevoie de timp, exercitiu si sa inveti diferite tehnici de desenat pentru a-ti dezvolta talentul.
  6. Daca stii ca esti foarte bun la ceva, inscrie-te la un curs sau lucreaza cu cineva deja experimentat pentru a imbunatati ceea ce faci sau stii. Discuta cu altii care fac acelasi lucru ca si tine (ii poti gasi pe formuri, la cursuri de pregatire) si impartaseste cu ei din experienta ta.
  7. Daca prin talentul tau ai putea sa ajuti pe altii, implica-te. Fa voluntariat sau ofera-ti ajutorul daca este nevoie, asta e poate ajuta sa iti creasca popularitatea.

 

Dacă ai întrebări, discută cu un adult de încredere sau sună la 116111 sau scrie-ne la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro