Cum sa economisesti bani ca adolescent

Categorie COPII|Viata ta
|

Poate ti se pare greu sa economisesti bani, mai ales atunci cand ai prieteni care isi cumpara periodic haine de la diferite branduri, sau pleaca in excursii frecvent. Este intr-adevar greu, dar nu imposibil.

Fie ca este vorba de gadgeturi, de calatorii la care visezi, sau de obiecte mai mai, cum ar fi cumpararea unei biciclete performante, toti avem visuri mari in adolescenta. Parintii s-ar putea sa te ajute sa obtii unele dintre aceste lucruri, dar economisirea propriilor bani pentru atingerea acestor obiective iti va da satisfactii enorme.

 

Iata ce poti face ca sa economisesti:

1.Separa banii pe care ti-ai propus sa ii cheltuiesti de cei pe care vrei sa ii economisesti. Desi ai pus bine banii pe care ti-ai propus sa ii economisesti, ai putea fi tentat sa ii cheltuiesti daca ai ramas fara bani de buzunar. Nu face asta! Economiile sunt pentru lucrurile pe care ti-ai propus sa le faci atunci cand te-ai gandit sa strangi bani si pentru situatii de urgenta, nu pentru lucrurile de zi cu zi.

 2.Tine evidenta cumparaturilor. Poti economisi bani mai usor daca notezi intr-un carnetel ceea ce cumperi. Astfel vei avea o evidenta a cheltuielilor si vei stii si daca ai cheltuit mai mult decat ar fi trebuit. Daca nu ti se pare cool sa notezi in carnetel, poti cauta diverse aplicatii pentru telefon, care te vot ajuta sa notezi cheltuielile.

 3. Cere ajutorul parintilor. Da, suna ciudat, insa parintii chiar te pot ajuta. Ce loc mai sigur poti dori pentru a-ti pastra economiile, in afara de banca, daca nu persoanele cele mai apropiate si mai dragi? Puteti face chiar si o intelegere: daca la sfarsitul lunii strangi suma de bani pe care ti-ai propus-o, ei sa contribuie cu o cota parte din aceasta, pentru a contribui la visul tau.

 4. Participa la treburile casnice. Participa la diverse activitati casnice pentru care poti primi bani. Ce poti face? Ajuta la pregatirea mesei sau la curatenia saptamanala, ai grija de fratii mai mici, ajuta-i la teme, strange rufele de pe culme. Acestea sunt doar cateva activitati pe care le poti desfasura.

5.Cheltuieste inteligent. Cand cumperi diverse lucruri, gandeste-te daca poti sa imparti costurile cu prietenii sau cu fratii. De exemplu, puteti cumpara impreuna un joc, o minge sau o revista.

Nevoile fiecaruia sunt diverse si diferite, iar uneori poate parea greu sa alegi intre lucrurile pe care vrei sa le cumperi. La fel de greu poate parea sa te abtii sa faci cumparaturi. Trebuie doar sa iti stabilesti anumite prioritati, pentru a nu regreta achizitia la scurt timp dupa ce ai facut-o, sau sa amani nejustificat o achizitie mai importanta doar pentru ca nu te-ai putut abtine sa cumperi altceva. Cand ai un scop maret, merita sa astepti!

Contact:

Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:

  • la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
  • pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.