Dacă te-ai gândit încă din perioada verii cum va arăta iarna anului 2020 este perfect rezonabil. Vara aceasta a fost marcată de o pandemie globală, de anxietăți economice și de tulburări civile.
Mai mult decât atât au avut loc schimbări la școală, vacanțele au fost limitate, iar viața socială condiționată. Totuși – chiar și cu bariere majore în vigoare – vara ne-a oferit posibilitatea de a face mult mai multe lucruri decât putem la momentul actual.
În următoarea perioadă, socializarea se va desfășura mai mult în mediul online, vacanțele de iarnă cel mai probabil vor fi anulate, iar asta te poate face să te simți singur. Mai jos vei găsi câteva îndrumări cu privire la cum poți gestiona cât mai bine izolarea în anotimpul rece:
1.Fă-ți acum un plan de coping, cu mult înainte de momentul în care vei avea de fapt nevoie de el
„Când ești stresat, s-ar putea să crezi că există doar o anumită soluție la o problemă, iar când nu ești stresat, poți vedea mai multe soluții”, Marisa G. Franco, Ph.D. Când te gândești la un lucru în avans, programându-l și planificând obstacolele care urmează să apară este mai probabil să te angajezi în respectivul comportament, când va veni momentul.
Dacă simți nevoia de interacțiune umană IRL (in real life), asigură-te ca ai echipament potrivit pentru vremea rece (căciulă, fular, mănuși, cizme și geacă de iarnă), astfel încât să poți face plimbări la distanță cu prietenii, când este frig afară. Dacă știi sigur că vei petrece iarna acasă, ar putea fi momentul ideal pentru a adopta un animal de companie.
2.Fă o evaluare a obiceiurilor și practicilor care ți-au fost utile în primăvară
Chiar dacă gândul de a te confrunta cu alte câteva luni în izolare ar putea părea înfricoșător, nu uita faptul că ai mai făcut-o. Da, s-ar putea să pară exact motivul pentru care nu îți dorești să treci din nou prin asta, dar în primăvară nu știai la ce să te aștepți.
De data aceasta, chiar dacă ți-e frică de incertitudine, ai învățat deja atât de multe despre cum să supraviețuiești. Amintește-ți rutinele care au fost utile și cele care nu au fost atât de utile. Gândește-te la toate lucrurile mici care te-au ajutat să te simți normal în ultimele luni. Le poți scrie astfel încât cele mai bune practici să fie într-un singur loc la care te poți întoarce atunci când te simțiți îngrijorat.
3.Nu uita să te bucuri și de momentul prezent
Planificarea este utilă, dar asigură-te că nu ești atât de concentrat pe iarnă încât să pierzi toamna. Cel mai simplu mod de a afla dacă atingi, sau nu echilibrul corect este să îți analizezi gândurile: dacă ai petrecut mai mult timp îngrijorându-te cu privire la viitor decât bucurându-te de lucrurile frumoase din prezent, este timpul să lucrezi puțin cu tine.
4.Vorbește despre preocupările tale cu prietenii și familia
A vorbi despre îngrijorările tale ar putea apărea în mod natural pe măsură ce faci brainstorming-uri în timpul discuțiilor cu prietenii și cei dragi. Dar dacă încă nu ai împărtășit preocupările cu oamenii din viața ta, ar fi timpul să o faci…autenticitatea este antidotul singurătății. S-ar putea să descoperi faptul că nu ești atât de izolat pe cât credeai și nu ești singurul care experimentează aceste temeri cu privire la viitor.
5.Cere ajutor profesional dacă simți că nu poți gestiona tot ce se întâmplă
Poate că viitoarea schimbare a anotimpurilor creează emoții majore, interferează cu somnul, sau doar îți face viața mai dificilă. Este absolut rezonabil să discuți cu un profesionist din domeniul sănătății mintale despre ceea ce simți. A vorbi cu un terapeut te poate ajuta în identificarea unor strategii concrete pentru gestionarea emoțiilor inerente acestei perioade care. Desigur, fiind minor, este necesar acordul părinților.
Contact:
Răspundem problemelor copiilor, părinţilor și cadrelor didactice, anonim și confidențial:
- la telefon: 116 111 (fără prefix), gratuit din rețelele Telekom fix, Telekom mobil, Vodafone și Orange, de luni până vineri în intervalul 08.00 – 20.00.
- pe email: telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro, 7 zile din 7, 24 de ore din 24.